Kennisbank

Kom hier meer te weten over hart- en vaatziekten

Inhoudsopgave

Echocardiografie: De hartonderzoekstechniek die alles onthult

Echocardiografie is een onmisbare techniek binnen de cardiologie. Deze innovatieve methode heeft zijn oorsprong in de jaren ’50, maar heeft zich sindsdien ontwikkeld tot geavanceerde 3D echocardiografie. Laten we eens dieper ingaan op deze belangrijke diagnostische tool.

Echocardiografie in een Notendop

Echocardiografie is een niet-invasieve, risicovrije onderzoeksmethode waarbij ultrasone geluidsgolven worden gebruikt om het kloppende hart in real-time te bekijken. Het wordt uitgevoerd door een cardioloog of een echocardiografist en biedt waardevolle informatie over de hartfunctie en -structuur. Dit onderzoek is essentieel voor de eerste diagnostiek op de polikliniek.

Ultrageluid: De Sleutel tot Beeldvorming

Echocardiografie maakt gebruik van ultrasone geluidsgolven, die voor het menselijk oor niet hoorbaar zijn. Deze geluidsgolven worden gegenereerd door kristallen in een zender-ontvanger, ook wel een transducer genoemd. De transducer wordt op de borstkas geplaatst en fungeert als een sonar die het hart aftast. De terugkaatsende echo’s worden omgezet in bewegende beelden op een scherm.

Echocardiografie De Hartonderzoekstechniek die Alles Onthult

Doppler-effect: Bloedstroom in Beeld

De Doppler-effecttechnologie, vernoemd naar de Oostenrijkse natuurkundige Christian Doppler, onthult niet alleen het hart zelf, maar ook de bloedstroom. Het principe is vergelijkbaar met het geluid van een voorbijrazende ambulance. Echocardiografie registreert de toonhoogte van de echo die wordt weerspiegeld door rode bloedcellen in de bloedstroom. Dit onthult de richting, snelheid en turbulentie van de bloedstroom, wat nuttig is bij het onderzoeken van hartklepafwijkingen.

Structuur en Pompfunctie Evaluatie

Tijdens een echocardiogram meet de cardioloog de dikte van de hartspier op verschillende locaties, identificeert anatomische en mogelijk aangeboren afwijkingen en observeert hoe de hartwanden samentrekken. Het beoordelen van de ejectiefractie, die de pompkracht van het hart weergeeft, is ook cruciaal. Een gezonde linkerkamer pompt minstens 60% van zijn maximale inhoud weg bij elke samentrekking, maar een verminderde ejectiefractie kan duiden op hartfalen.

Hartklepbeoordeling en andere toepassingen

Echocardiografie biedt een gedetailleerde kijk op de hartkleppen, inclusief hun uiterlijk, beweging, en eventuele afwijkingen zoals verkalking of lekkage.

Naast hartonderzoek heeft echocardiografie ook zijn nut bewezen in cardiogenetica, tumordetectie en ischemiediagnostiek bij pijn op de borst.

Echocardiografie blijft evolueren en blijft een onmisbare schakel in de cardiologische diagnostiek. Het biedt snel en risicoloos inzicht in de gezondheid van ons belangrijkste orgaan: het hart.

 

Voorkomen is beter dan genezen

Start uw volledig vergoed hartonderzoek

Boek uw geheel kosteloze onderzoek bij een locatie bij u in de buurt

Volledig vergoed door de zorgverzekeraar

De meest complete pre-check

Huid onderzoek

Bij het huidonderzoek wordt er een scan gemaakt van een verdacht plekje en beoordeeld door een dermatoloog. Bij periodieke controle kan enige wijziging van het plekje direct geconstateerd worden.

spirometrie

Long onderzoek

De longfunctiemeting wordt uitgevoerd door middel van een spirometrie.  Afwijkingen bij dit onderzoek kunnen mogelijk duiden op COPD. Gevolg van COPD is dat u 2,5 keer zoveel risico loopt op hart- en vaatziekte.

Hart filmpje

Hart filmpje

Een ECG is een hartfilmpje dat de elektrische signalen van het hart in een grafiek weergeeft. Zo kan bekeken worden of uw hartritme afwijkingen vertoont of u een hartinfarct doormaakt, of heeft gemaakt.

bloeddruk meting

Bloeddruk meting

Bij de bloeddrukmeting wordt uw bovenste en onderste bloeddruk gemeten. Een hoge bloeddruk vormt een belasting voor uw hart en maakt u gevoeliger voor hartaanvallen en beroerten. 

saturatie meting

Saturatie meting

Een saturatiemeter meet het gehalte zuurstof in uw bloed op. Afwijkingen hiervan kunnen duiden op COPD of een abnormale hoge bloeddruk in de longen. Beide zorgen voor meer risico op hart- en vaatziekte

doppleronderzoek vergoedhartonderzoek

Doppler onderzoek

28 augustus beschikbaar! Een doppleronderzoek meet de stroomsnelheid en richting van het bloed in de aders en slagaders. Hierdoor kan de arts nagaan of er sprake is van een verstopping van de bloedvaten.

5/5
"Vandaag bij Medi health care group locatie Uden geweest. Goeie ervaring! Lieve mevrouw Mari-Anne deed alle onderzoeken. Duidelijke uitleg betreft de onderzoeken en duidelijke uitleg betreft het vervolg. En gelijk al een afspraak kunnen maken voor volgend jaar."
Helma Kremer
5/5
"Deze preventieve huidanalyse en ECG werden heel snel ingepland nadat ik een vragenlijstje invulde via link instagram. Afspraak startte precies op tijd. De uitleg over het onderzoek was duidelijk en de dermatoloog was vriendelijk en rustig waardoor je je op je gemak voelt. Ik heb 1 gratis scan en 1 betaalde van verschillende moedervlekken laten opsturen. Als het goed is heb ik binnen 3 weken de uitslag.."
M Van Weerdenburg
5/5
"Er werd snel gebeld voor n afspraak en we waren snel aan de beurt. Supervriendelijk geholpen met duidelijke uitleg. Ook het gratis scannen van een moedervlek trok ons over de streep in deze dure tijd! Ik was samen met mijn zoon voor allebei n moedervlek. Ook het gratis ecg was een kans. Anders ben je afhankelijk van je huisarts , die denkt dat hij alles weet en die te vaak niet doorverwijst! Een dermatoloog is n specialist die er verstand van heeft. Voorkomen is beter als genezen.."
Louise