Kennisbank

Kom hier meer te weten over hart- en vaatziekten

Inhoudsopgave

ECG: informatie over een hartfilmpje

Wanneer de arts het vermoeden heeft dat er iets mis kan zijn met het hart zal de arts verschillende onderzoeken uitvoeren om erachter te komen of er iets mis is en wat er precies mis is met het hart. Een ECG is zo’n onderzoek die de arts kan uitvoeren, maar wat is een ECG?

De arts wil een ECG maken

Wanneer de arts er voor kiest om een ECG te maken is wanneer u bijvoorbeeld aangeeft dat u een drukkende pijn op de borst voelt. De arts kiest voornamelijk voor dit onderzoek omdat het niet alleen een snel uit te voeren onderzoek is, maar tevens een pijnloos onderzoek is. De arts hoeft enkel ECG stickers te bevestigen op het lichaam en het ECG apparaat doet de rest van het werk.

Hoe ziet een ECG eruit?

Een ECG, elektrocardiogram is een hartfilmpje die de elektrische activiteiten van je hartspier inzichtelijk maakt in een grafiek. In de grafiek zie je sterke pieken en dalen. Aan deze pieken en dalen zijn letters verbonden. De letters die gekoppeld zijn aan een ECG grafiek zijn P, Q, R, S en T.

ECG: informatie over een hartfilmpje

Betekenis van letters

De letter P is gekoppeld aan een P-top. Deze ontstaat door het samentrekken van de boezemspier. Na deze top zal de lijn van de grafiek plat zijn. De reden hiervoor is dat de elektrische signalen die voor pieken en dalen zorgen na de P-top worden vastgehouden.

Het QRS complex is een samenstelling van de letters Q, R en S. deze letters weergeven binnen hun complex het samentrekken van de hartkamer. Het complex kan je in de grafiek herkennen als de hoogste piek.

Na de hoogte piek komt de T-top. Dit is een veel kleinere piek die veroorzaakt wordt door het ontspannen van de hartspier, tevens vormt dit het einde van een hartslag. Hierna zal de cyclus opnieuw intreden waarbij de boezemspieren eerst samentrekken en de P-top ontstaat.

Conclusies van de arts

Uit de grafiek van een ECG kan de arts verschillende conclusies trekken:

  • Het hartritme is normaal en de druk op de borst heeft een andere oorzaak;
  • Er wordt op dit moment een hartinfarct doorgemaakt;
  • Er is eerder een hartinfarct geweest;
  • Het hart is groter dan een gemiddeld hart;
  • Het hart krijgt momentele onvoldoende zuurstof.

Vooral wanneer er een verhoging zit tussen de S en de T top zal de arts vermoeden dat er op dit moment een hartinfarct wordt doorgemaakt.

Biologielessen.nl

Voorkomen is beter dan genezen

Start uw volledig vergoed hartonderzoek

Boek uw geheel kosteloze onderzoek bij een locatie bij u in de buurt

Volledig vergoed door de zorgverzekeraar

De meest complete pre-check

Huid onderzoek

Bij het huidonderzoek wordt er een scan gemaakt van een verdacht plekje en beoordeeld door een dermatoloog. Bij periodieke controle kan enige wijziging van het plekje direct geconstateerd worden.

spirometrie

Long onderzoek

De longfunctiemeting wordt uitgevoerd door middel van een spirometrie.  Afwijkingen bij dit onderzoek kunnen mogelijk duiden op COPD. Gevolg van COPD is dat u 2,5 keer zoveel risico loopt op hart- en vaatziekte.

Hart filmpje

Hart filmpje

Een ECG is een hartfilmpje dat de elektrische signalen van het hart in een grafiek weergeeft. Zo kan bekeken worden of uw hartritme afwijkingen vertoont of u een hartinfarct doormaakt, of heeft gemaakt.

bloeddruk meting

Bloeddruk meting

Bij de bloeddrukmeting wordt uw bovenste en onderste bloeddruk gemeten. Een hoge bloeddruk vormt een belasting voor uw hart en maakt u gevoeliger voor hartaanvallen en beroerten. 

saturatie meting

Saturatie meting

Een saturatiemeter meet het gehalte zuurstof in uw bloed op. Afwijkingen hiervan kunnen duiden op COPD of een abnormale hoge bloeddruk in de longen. Beide zorgen voor meer risico op hart- en vaatziekte

doppleronderzoek vergoedhartonderzoek

Doppler onderzoek

28 augustus beschikbaar! Een doppleronderzoek meet de stroomsnelheid en richting van het bloed in de aders en slagaders. Hierdoor kan de arts nagaan of er sprake is van een verstopping van de bloedvaten.

5/5
"Vandaag bij Medi health care group locatie Uden geweest. Goeie ervaring! Lieve mevrouw Mari-Anne deed alle onderzoeken. Duidelijke uitleg betreft de onderzoeken en duidelijke uitleg betreft het vervolg. En gelijk al een afspraak kunnen maken voor volgend jaar."
Helma Kremer
5/5
"Deze preventieve huidanalyse en ECG werden heel snel ingepland nadat ik een vragenlijstje invulde via link instagram. Afspraak startte precies op tijd. De uitleg over het onderzoek was duidelijk en de dermatoloog was vriendelijk en rustig waardoor je je op je gemak voelt. Ik heb 1 gratis scan en 1 betaalde van verschillende moedervlekken laten opsturen. Als het goed is heb ik binnen 3 weken de uitslag.."
M Van Weerdenburg
5/5
"Er werd snel gebeld voor n afspraak en we waren snel aan de beurt. Supervriendelijk geholpen met duidelijke uitleg. Ook het gratis scannen van een moedervlek trok ons over de streep in deze dure tijd! Ik was samen met mijn zoon voor allebei n moedervlek. Ook het gratis ecg was een kans. Anders ben je afhankelijk van je huisarts , die denkt dat hij alles weet en die te vaak niet doorverwijst! Een dermatoloog is n specialist die er verstand van heeft. Voorkomen is beter als genezen.."
Louise