Kennisbank

Kom hier meer te weten over hart- en vaatziekten

Inhoudsopgave

Diabetes Management als Sleutel tot een Gezond Hart: Effectieve Strategieën om Diabetes te Beheersen en het Risico op Hart- en Vaatziekten te Verminderen

Diabetes is een complexe aandoening die het lichaam op verschillende manieren beïnvloedt. Een van de meest zorgwekkende complicaties van diabetes is het verhoogde risico op hart- en vaatziekten. Gelukkig kunnen mensen met diabetes door middel van effectief diabetesmanagement het risico op hartproblemen verminderen en hun algehele gezondheid verbeteren. In dit artikel bespreken we het belang van goede diabetesmanagementtechnieken en bieden we een overzicht van effectieve strategieën om diabetes onder controle te houden en het hart te beschermen.

Het belang van goede diabetesmanagementtechnieken bij het verminderen van het risico op hart- en vaatziekten

Het hebben van suikerziekte verhoogt aanzienlijk het risico op hart- en vaatziekten, zoals hartaanvallen, beroertes en hoge bloeddruk. Het beheersen van diabetes is daarom essentieel om het risico op deze complicaties te verminderen. Door het handhaven van een goede bloedsuikerregulatie en het beheersen van andere risicofactoren, zoals cholesterol- en bloeddrukwaarden, kunnen mensen met diabetes hun kansen op het ontwikkelen van hartproblemen aanzienlijk verlagen.

Effectieve strategieën om diabetes onder controle te houden en het hart te beschermen

Het hebben van suikerziekte verhoogt aanzienlijk het risico op hart- en vaatziekten, zoals hartaanvallen, beroertes en hoge bloeddruk. Het beheersen van diabetes is daarom essentieel om het risico op deze complicaties te verminderen. Door het handhaven van een goede bloedsuikerregulatie en het beheersen van andere risicofactoren, zoals cholesterol- en bloeddrukwaarden, kunnen mensen met diabetes hun kansen op het ontwikkelen van hartproblemen aanzienlijk verlagen.

Medicatie

Medicatie speelt vaak een belangrijke rol bij diabetesmanagement. Het kan bestaan uit insuline, orale medicatie of een combinatie van beide, afhankelijk van het type diabetes en de individuele behoeften. Het opvolgen van het voorgeschreven medicatieschema en regelmatige controle bij de arts zijn cruciaal voor het behouden van een goede bloedsuikerregulatie en het beschermen van het hart.

Diabetes Management als Sleutel tot een Gezond Hart Effectieve Strategieën om Diabetes te Beheersen en het Risico op Hart- en Vaatziekten te Verminderen
Voeding

Een gezond dieet speelt een sleutelrol bij diabetesmanagement en hartgezondheid. Het beperken van de inname van geraffineerde suikers, verzadigde vetten en zout kan helpen om de bloedsuikerspiegel en het cholesterolgehalte onder controle te houden. In plaats daarvan moet de nadruk liggen op het consumeren van volle granen, mager eiwit, groenten en fruit, en gezonde vetten zoals avocado’s en olijfolie.

Lichaamsbeweging

Regelmatige lichaamsbeweging heeft talloze voordelen voor mensen met diabetes. Het helpt bij het verbeteren van de insulinegevoeligheid, het verlagen van de bloedsuikerspiegel en het bevorderen van gewichtsverlies. Daarnaast heeft lichaamsbeweging een positieve invloed op het hart door het versterken van de cardiovasculaire functie en het verlagen van het risico op hart- en vaatziekten. Een combinatie van aerobe oefeningen, krachttraining en flexibiliteitsoefeningen wordt aanbevolen.

Reguliere controle

Regelmatige controles zijn van cruciaal belang voor het monitoren van de bloedsuikerwaarden, het cholesterolgehalte en de bloeddruk. Deze controles bieden de mogelijkheid om vroegtijdige tekenen van hartproblemen op te sporen en aanpassingen in het diabetesmanagementplan te maken indien nodig.

Voorkomen is beter dan genezen

Start uw volledig vergoed hartonderzoek

Boek uw geheel kosteloze onderzoek bij een locatie bij u in de buurt

Volledig vergoed door de zorgverzekeraar

De meest complete pre-check

Huid onderzoek

Bij het huidonderzoek wordt er een scan gemaakt van een verdacht plekje en beoordeeld door een dermatoloog. Bij periodieke controle kan enige wijziging van het plekje direct geconstateerd worden.

spirometrie

Long onderzoek

De longfunctiemeting wordt uitgevoerd door middel van een spirometrie.  Afwijkingen bij dit onderzoek kunnen mogelijk duiden op COPD. Gevolg van COPD is dat u 2,5 keer zoveel risico loopt op hart- en vaatziekte.

Hart filmpje

Hart filmpje

Een ECG is een hartfilmpje dat de elektrische signalen van het hart in een grafiek weergeeft. Zo kan bekeken worden of uw hartritme afwijkingen vertoont of u een hartinfarct doormaakt, of heeft gemaakt.

bloeddruk meting

Bloeddruk meting

Bij de bloeddrukmeting wordt uw bovenste en onderste bloeddruk gemeten. Een hoge bloeddruk vormt een belasting voor uw hart en maakt u gevoeliger voor hartaanvallen en beroerten. 

saturatie meting

Saturatie meting

Een saturatiemeter meet het gehalte zuurstof in uw bloed op. Afwijkingen hiervan kunnen duiden op COPD of een abnormale hoge bloeddruk in de longen. Beide zorgen voor meer risico op hart- en vaatziekte

doppleronderzoek vergoedhartonderzoek

Doppler onderzoek

28 augustus beschikbaar! Een doppleronderzoek meet de stroomsnelheid en richting van het bloed in de aders en slagaders. Hierdoor kan de arts nagaan of er sprake is van een verstopping van de bloedvaten.

5/5
"Vandaag bij Medi health care group locatie Uden geweest. Goeie ervaring! Lieve mevrouw Mari-Anne deed alle onderzoeken. Duidelijke uitleg betreft de onderzoeken en duidelijke uitleg betreft het vervolg. En gelijk al een afspraak kunnen maken voor volgend jaar."
Helma Kremer
5/5
"Deze preventieve huidanalyse en ECG werden heel snel ingepland nadat ik een vragenlijstje invulde via link instagram. Afspraak startte precies op tijd. De uitleg over het onderzoek was duidelijk en de dermatoloog was vriendelijk en rustig waardoor je je op je gemak voelt. Ik heb 1 gratis scan en 1 betaalde van verschillende moedervlekken laten opsturen. Als het goed is heb ik binnen 3 weken de uitslag.."
M Van Weerdenburg
5/5
"Er werd snel gebeld voor n afspraak en we waren snel aan de beurt. Supervriendelijk geholpen met duidelijke uitleg. Ook het gratis scannen van een moedervlek trok ons over de streep in deze dure tijd! Ik was samen met mijn zoon voor allebei n moedervlek. Ook het gratis ecg was een kans. Anders ben je afhankelijk van je huisarts , die denkt dat hij alles weet en die te vaak niet doorverwijst! Een dermatoloog is n specialist die er verstand van heeft. Voorkomen is beter als genezen.."
Louise