Kennisbank

Kom hier meer te weten over hart- en vaatziekten

Inhoudsopgave

Diabetes en Hart- en vaatziekten: Verbanden, Risicofactoren en Preventie

Diabetes, een chronische aandoening die wordt gekenmerkt door een verhoogde bloedsuikerspiegel, heeft niet alleen invloed op de regulatie van de bloedsuikerspiegel, maar kan ook andere gezondheidsproblemen met zich meebrengen. In dit artikel onderzoeken we het verband tussen diabetes en hart- en vaatziekten, identificeren we risicofactoren en bespreken we preventieve maatregelen om het risico op hart- en vaatziekten bij diabetespatiënten te verminderen.

Het Verband tussen Diabetes en Hart- en vaatziekten

Onderzoek heeft aangetoond dat diabetespatiënten een verhoogd risico hebben op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten, zoals coronaire hartziekte, hartaanvallen en beroertes. Hoge bloedsuikerspiegels over een langere periode kunnen de bloedvaten beschadigen en het ontstaan van atherosclerose bevorderen, wat leidt tot vernauwing en verstopping van de bloedvaten. Bovendien hebben diabetespatiënten vaak ook andere risicofactoren, zoals hoge bloeddruk, hoog cholesterolgehalte en overgewicht, die het risico op hart- en vaatziekten verder vergroten.

Risicofactoren voor Hart- en vaatziekten bij Diabetespatiënten

Diabetes en Hart- en vaatziekten: Verbanden, Risicofactoren en Preventie

Naast hoge bloedsuikerspiegels zijn er verschillende andere risicofactoren die het risico op hart- en vaatziekten bij diabetespatiënten verhogen. Hoge bloeddruk, ook bekend als hypertensie, komt vaak voor bij mensen met diabetes en kan het risico op hart- en vaatziekten aanzienlijk verhogen. Daarnaast hebben diabetespatiënten vaak een verhoogd niveau van slecht cholesterol (LDL-cholesterol) en triglyceriden, wat bijdraagt aan de vorming van plaques in de bloedvaten. Overgewicht en obesitas zijn ook veelvoorkomende risicofactoren die het risico op hart- en vaatziekten vergroten.

Preventieve Maatregelen voor Hart- en vaatziekten bij Diabetespatiënten

Het verminderen van het risico op hart- en vaatziekten bij diabetespatiënten begint met het effectief beheersen van diabetes zelf. Dit omvat het handhaven van een gezonde bloedsuikerspiegel, het regelmatig controleren van de bloeddruk en het cholesterolgehalte, en het naleven van een gezond dieet. Het vermijden van roken en het beoefenen van regelmatige lichaamsbeweging zijn ook belangrijke preventieve maatregelen.

Daarnaast kan medicatie worden voorgeschreven om risicofactoren te beheersen, zoals bloeddrukverlagende medicijnen, cholesterolverlagende medicijnen en bloedverdunners. Het is ook essentieel dat diabetespatiënten regelmatig medische controles ondergaan om mogelijke complicaties vroegtijdig op te sporen en te behandelen.

Onderzoek bij diabetes

Diabetes en hart- en vaatziekten hebben een complexe relatie, waarbij diabetes het risico op hart- en vaatziekten aanzienlijk verhoogt. Het effectief beheersen van diabetes en het controleren van risicofactoren zijn essentieel om het risico op hart- en vaatziekten te verminderen. Door een gezonde levensstijl te handhaven, medicatie te gebruiken zoals voorgeschreven en regelmatige medische controles te ondergaan, waaronder het opmeten van de bloeddruk, saturatie en een hartfilmpje, kunnen diabetespatiënten hun kansen op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten aanzienlijk verkleinen. 

Voorkomen is beter dan genezen

Start uw volledig vergoed hartonderzoek

Boek uw geheel kosteloze onderzoek bij een locatie bij u in de buurt

Volledig vergoed door de zorgverzekeraar

De meest complete pre-check

Huid onderzoek

Bij het huidonderzoek wordt er een scan gemaakt van een verdacht plekje en beoordeeld door een dermatoloog. Bij periodieke controle kan enige wijziging van het plekje direct geconstateerd worden.

spirometrie

Long onderzoek

De longfunctiemeting wordt uitgevoerd door middel van een spirometrie.  Afwijkingen bij dit onderzoek kunnen mogelijk duiden op COPD. Gevolg van COPD is dat u 2,5 keer zoveel risico loopt op hart- en vaatziekte.

Hart filmpje

Hart filmpje

Een ECG is een hartfilmpje dat de elektrische signalen van het hart in een grafiek weergeeft. Zo kan bekeken worden of uw hartritme afwijkingen vertoont of u een hartinfarct doormaakt, of heeft gemaakt.

bloeddruk meting

Bloeddruk meting

Bij de bloeddrukmeting wordt uw bovenste en onderste bloeddruk gemeten. Een hoge bloeddruk vormt een belasting voor uw hart en maakt u gevoeliger voor hartaanvallen en beroerten. 

saturatie meting

Saturatie meting

Een saturatiemeter meet het gehalte zuurstof in uw bloed op. Afwijkingen hiervan kunnen duiden op COPD of een abnormale hoge bloeddruk in de longen. Beide zorgen voor meer risico op hart- en vaatziekte

doppleronderzoek vergoedhartonderzoek

Doppler onderzoek

28 augustus beschikbaar! Een doppleronderzoek meet de stroomsnelheid en richting van het bloed in de aders en slagaders. Hierdoor kan de arts nagaan of er sprake is van een verstopping van de bloedvaten.

5/5
"Vandaag bij Medi health care group locatie Uden geweest. Goeie ervaring! Lieve mevrouw Mari-Anne deed alle onderzoeken. Duidelijke uitleg betreft de onderzoeken en duidelijke uitleg betreft het vervolg. En gelijk al een afspraak kunnen maken voor volgend jaar."
Helma Kremer
5/5
"Deze preventieve huidanalyse en ECG werden heel snel ingepland nadat ik een vragenlijstje invulde via link instagram. Afspraak startte precies op tijd. De uitleg over het onderzoek was duidelijk en de dermatoloog was vriendelijk en rustig waardoor je je op je gemak voelt. Ik heb 1 gratis scan en 1 betaalde van verschillende moedervlekken laten opsturen. Als het goed is heb ik binnen 3 weken de uitslag.."
M Van Weerdenburg
5/5
"Er werd snel gebeld voor n afspraak en we waren snel aan de beurt. Supervriendelijk geholpen met duidelijke uitleg. Ook het gratis scannen van een moedervlek trok ons over de streep in deze dure tijd! Ik was samen met mijn zoon voor allebei n moedervlek. Ook het gratis ecg was een kans. Anders ben je afhankelijk van je huisarts , die denkt dat hij alles weet en die te vaak niet doorverwijst! Een dermatoloog is n specialist die er verstand van heeft. Voorkomen is beter als genezen.."
Louise