Kennisbank

Kom hier meer te weten over hart- en vaatziekten

Inhoudsopgave

De rol van genetica bij het risico op hart- en vaatziekten: begrijpen van erfelijkheid en preventieve maatregelen

Hart- en vaatziekten blijven wereldwijd een belangrijke oorzaak van sterfte en morbiditeit. Naast levensstijlfactoren, zoals dieet en lichaamsbeweging, speelt genetica een cruciale rol bij het bepalen van het risico op het ontwikkelen van deze aandoeningen. Het begrijpen van de erfelijkheid van hart- en vaatziekten en het nemen van preventieve maatregelen op basis van genetische informatie kan helpen bij het identificeren van individuen met een verhoogd risico en het nemen van gerichte interventies om de ziekte te voorkomen.

Erfelijkheid en het risico op hart- en vaatziekten

Ons genoom, het geheel aan genetische informatie in onze cellen, bevat een schat aan informatie over onze gezondheid. Verschillende genen spelen een rol bij de ontwikkeling en functie van het hart en de bloedvaten. Daarnaast kunnen genetische varianten invloed hebben op het metabolisme van vetten en cholesterol, de bloeddrukregulatie, ontstekingsreacties en bloedstolling. Door te begrijpen hoe erfelijkheid werkt bij hart- en vaatziekten, kunnen we een stap dichter bij het identificeren van individuen met een verhoogd risico komen.

Het belang van genetische screening

Het identificeren van genetische risicofactoren is een waardevolle tool in het bepalen van het individuele risico op hart- en vaatziekten. Met behulp van genetische tests kunnen specifieke mutaties of varianten worden gedetecteerd die verband houden met een verhoogd risico. Dit stelt ons in staat om mensen met een hoog genetisch risico op te sporen, zelfs als ze geen traditionele risicofactoren hebben. Het is belangrijk op te merken dat genetische aanleg geen garantie is voor het ontwikkelen van hart- en vaatziekten, maar het kan wel helpen om een gedetailleerder beeld te krijgen van het individuele risico.

Preventieve maatregelen op basis van genetische informatie

Het begrijpen van onze genetische risicofactoren stelt ons in staat om gerichte preventieve maatregelen te nemen. Voor mensen met een verhoogd genetisch risico is het van vitaal belang om regelmatige hartonderzoeken te ondergaan. Deze onderzoeken kunnen helpen bij het monitoren van de gezondheid van het hart en het vroegtijdig opsporen van eventuele problemen. Daarom nodigen we u uit om een compleet vergoed hartonderzoek te boeken die niet afgaat van het eigen risico, waarbij een elektrocardiogram (ECG), saturatiemeting, bloeddrukmeting en spirometrie worden uitgevoerd.

De rol van genetica bij het risico op hart- en vaatziekten begrijpen van erfelijkheid en preventieve maatregelen

Vergoed hartonderzoek

Het elektrocardiogram (ECG) is een pijnloze test die de elektrische activiteit van het hart meet. Het kan helpen bij het opsporen van hartritmestoornissen en andere afwijkingen in het hart.

De saturatiemeting meet het zuurstofgehalte in uw bloed. Dit kan belangrijke informatie verschaffen over de zuurstoftoevoer naar uw hart en andere organen.

Een bloeddrukmeting is een eenvoudige test om uw bloeddruk te meten. Hoge bloeddruk is een risicofactor voor hart- en vaatziekten en het monitoren ervan is van cruciaal belang.

Spirometrie is een ademtest die de longfunctie meet. Een goede longfunctie is belangrijk voor een gezond hart en een optimale zuurstofopname.

Door regelmatig hartonderzoek te ondergaan en genetische informatie te combineren met andere risicofactoren, kunnen we een gepersonaliseerde aanpak ontwikkelen om het risico op hart- en vaatziekten te verminderen.

Belang van screening en preventie

Genetica speelt een belangrijke rol bij het bepalen van het risico op hart- en vaatziekten. Het begrijpen van onze erfelijke aanleg stelt ons in staat om gerichte preventieve maatregelen te nemen. Door genetische screening te combineren met regelmatige hartonderzoeken, zoals een vergoed hartonderzoek waarbij een ECG, saturatiemeting, bloeddrukmeting en spirometrie worden uitgevoerd, kunnen we proactief werken aan het behoud van een gezond hart. Wacht niet langer, vul het indicatieformulier in en boek vandaag nog uw hartonderzoek en neem de eerste stap naar een gezondere toekomst.

Voorkomen is beter dan genezen

Start uw volledig vergoed hartonderzoek

Boek uw geheel kosteloze onderzoek bij een locatie bij u in de buurt

Volledig vergoed door de zorgverzekeraar

De meest complete pre-check

Huid onderzoek

Bij het huidonderzoek wordt er een scan gemaakt van een verdacht plekje en beoordeeld door een dermatoloog. Bij periodieke controle kan enige wijziging van het plekje direct geconstateerd worden.

spirometrie

Long onderzoek

De longfunctiemeting wordt uitgevoerd door middel van een spirometrie.  Afwijkingen bij dit onderzoek kunnen mogelijk duiden op COPD. Gevolg van COPD is dat u 2,5 keer zoveel risico loopt op hart- en vaatziekte.

Hart filmpje

Hart filmpje

Een ECG is een hartfilmpje dat de elektrische signalen van het hart in een grafiek weergeeft. Zo kan bekeken worden of uw hartritme afwijkingen vertoont of u een hartinfarct doormaakt, of heeft gemaakt.

bloeddruk meting

Bloeddruk meting

Bij de bloeddrukmeting wordt uw bovenste en onderste bloeddruk gemeten. Een hoge bloeddruk vormt een belasting voor uw hart en maakt u gevoeliger voor hartaanvallen en beroerten. 

saturatie meting

Saturatie meting

Een saturatiemeter meet het gehalte zuurstof in uw bloed op. Afwijkingen hiervan kunnen duiden op COPD of een abnormale hoge bloeddruk in de longen. Beide zorgen voor meer risico op hart- en vaatziekte

doppleronderzoek vergoedhartonderzoek

Doppler onderzoek

28 augustus beschikbaar! Een doppleronderzoek meet de stroomsnelheid en richting van het bloed in de aders en slagaders. Hierdoor kan de arts nagaan of er sprake is van een verstopping van de bloedvaten.

5/5
"Vandaag bij Medi health care group locatie Uden geweest. Goeie ervaring! Lieve mevrouw Mari-Anne deed alle onderzoeken. Duidelijke uitleg betreft de onderzoeken en duidelijke uitleg betreft het vervolg. En gelijk al een afspraak kunnen maken voor volgend jaar."
Helma Kremer
5/5
"Deze preventieve huidanalyse en ECG werden heel snel ingepland nadat ik een vragenlijstje invulde via link instagram. Afspraak startte precies op tijd. De uitleg over het onderzoek was duidelijk en de dermatoloog was vriendelijk en rustig waardoor je je op je gemak voelt. Ik heb 1 gratis scan en 1 betaalde van verschillende moedervlekken laten opsturen. Als het goed is heb ik binnen 3 weken de uitslag.."
M Van Weerdenburg
5/5
"Er werd snel gebeld voor n afspraak en we waren snel aan de beurt. Supervriendelijk geholpen met duidelijke uitleg. Ook het gratis scannen van een moedervlek trok ons over de streep in deze dure tijd! Ik was samen met mijn zoon voor allebei n moedervlek. Ook het gratis ecg was een kans. Anders ben je afhankelijk van je huisarts , die denkt dat hij alles weet en die te vaak niet doorverwijst! Een dermatoloog is n specialist die er verstand van heeft. Voorkomen is beter als genezen.."
Louise