Kennisbank

Kom hier meer te weten over hart- en vaatziekten

Inhoudsopgave

De relatie tussen obesitas en hart- en vaatziekten: Een oproep om een vergoed hartonderzoek te boeken

Obesitas is een groeiend probleem dat wereldwijd veel mensen treft. Naast de esthetische aspecten brengt obesitas ook aanzienlijke gezondheidsrisico’s met zich mee, waarvan hart- en vaatziekten een van de meest verontrustende zijn. Het begrijpen van de relatie tussen obesitas en hart- en vaatziekten is essentieel om bewustzijn te creëren en mensen aan te moedigen om hun hartgezondheid serieus te nemen en preventieve maatregelen te nemen.

Overgewicht en het verhoogde risico op hart- en vaatziekten

Obesitas wordt gekenmerkt door een overmatige ophoping van lichaamsvet, wat kan leiden tot verschillende negatieve effecten op het cardiovasculaire systeem. Het overtollige vetweefsel kan ontstekingen veroorzaken en de stofwisseling verstoren, waardoor het risico op aandoeningen zoals hoge bloeddruk, hoog cholesterolgehalte, diabetes type 2 en hart- en vaatziekten toeneemt.

De relatie tussen obesitas en hart- en vaatziekten Een oproep om een vergoed hartonderzoek te boeken

Ingeschatte risico's bij obesitas

Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat mensen met obesitas een aanzienlijk verhoogd risico hebben op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten in vergelijking met mensen met een normaal gewicht. Het risico kan aanzienlijk variëren afhankelijk van de specifieke aandoening:

  1. Hartziekte: Obese individuen hebben tot 3 keer meer kans op het ontwikkelen van hartziekte, zoals coronaire hartziekte, in vergelijking met mensen met een normaal gewicht.

  2. Hoge bloeddruk: Obesitas is sterk geassocieerd met het ontwikkelen van hoge bloeddruk. Mensen met obesitas hebben ongeveer 3 keer meer kans op het ontwikkelen van hoge bloeddruk dan mensen met een gezond gewicht.

  3. Hoog cholesterolgehalte: Obesitas kan de niveaus van slecht cholesterol (LDL) verhogen en de niveaus van goed cholesterol (HDL) verlagen. Dit draagt bij aan een verhoogd risico op atherosclerose en andere hart- en vaatziekten.

  4. Diabetes type 2: Obesitas is een belangrijke risicofactor voor het ontwikkelen van diabetes type 2. Mensen met obesitas hebben tot 80 keer meer kans op het ontwikkelen van diabetes type 2 dan mensen met een normaal gewicht. Diabetes type 2 brengt op zichzelf ook een verhoogd risico op hart- en vaatziekten met zich mee.

Het belang van een vergoed hartonderzoek

Een vergoed hartonderzoek kan een cruciale stap zijn om uw hartgezondheid te beoordelen, met name als u te maken heeft met obesitas. Dit onderzoek omvat verschillende tests die een compleet beeld geven van uw hartfunctie en uw risico op hart- en vaatziekten.

Een elektrocardiogram (ECG) meet de elektrische activiteit van uw hart en kan afwijkingen in het hartritme of tekenen van een verminderde bloedtoevoer naar het hart detecteren. Een saturatiemeting meet het zuurstofgehalte in uw bloed, wat belangrijke informatie kan verschaffen over de gezondheid van uw hart en de zuurstoftoevoer naar uw organen. Een bloeddrukmeting is een eenvoudige test om uw bloeddruk te controleren, aangezien hoge bloeddruk een belangrijke risicofactor is voor hart- en vaatziekten. Tot slot meet spirometrie uw longfunctie, aangezien een goede longgezondheid ook van invloed is op de algemene hartgezondheid.

Door een vergoed hartonderzoek te boeken, kunt u belangrijke inzichten krijgen in uw hartgezondheid en mogelijke risicofactoren identificeren. Met deze informatie kunt u vervolgens stappen ondernemen om uw gezondheid te verbeteren en het risico op hart- en vaatziekten te verminderen. Vul nu het indicatieformulier in om in aanmerking te komen:

Voorkomen is beter dan genezen

Start uw volledig vergoed hartonderzoek

Boek uw geheel kosteloze onderzoek bij een locatie bij u in de buurt

Volledig vergoed door de zorgverzekeraar

De meest complete pre-check

Huid onderzoek

Bij het huidonderzoek wordt er een scan gemaakt van een verdacht plekje en beoordeeld door een dermatoloog. Bij periodieke controle kan enige wijziging van het plekje direct geconstateerd worden.

spirometrie

Long onderzoek

De longfunctiemeting wordt uitgevoerd door middel van een spirometrie.  Afwijkingen bij dit onderzoek kunnen mogelijk duiden op COPD. Gevolg van COPD is dat u 2,5 keer zoveel risico loopt op hart- en vaatziekte.

Hart filmpje

Hart filmpje

Een ECG is een hartfilmpje dat de elektrische signalen van het hart in een grafiek weergeeft. Zo kan bekeken worden of uw hartritme afwijkingen vertoont of u een hartinfarct doormaakt, of heeft gemaakt.

bloeddruk meting

Bloeddruk meting

Bij de bloeddrukmeting wordt uw bovenste en onderste bloeddruk gemeten. Een hoge bloeddruk vormt een belasting voor uw hart en maakt u gevoeliger voor hartaanvallen en beroerten. 

saturatie meting

Saturatie meting

Een saturatiemeter meet het gehalte zuurstof in uw bloed op. Afwijkingen hiervan kunnen duiden op COPD of een abnormale hoge bloeddruk in de longen. Beide zorgen voor meer risico op hart- en vaatziekte

doppleronderzoek vergoedhartonderzoek

Doppler onderzoek

28 augustus beschikbaar! Een doppleronderzoek meet de stroomsnelheid en richting van het bloed in de aders en slagaders. Hierdoor kan de arts nagaan of er sprake is van een verstopping van de bloedvaten.

5/5
"Vandaag bij Medi health care group locatie Uden geweest. Goeie ervaring! Lieve mevrouw Mari-Anne deed alle onderzoeken. Duidelijke uitleg betreft de onderzoeken en duidelijke uitleg betreft het vervolg. En gelijk al een afspraak kunnen maken voor volgend jaar."
Helma Kremer
5/5
"Deze preventieve huidanalyse en ECG werden heel snel ingepland nadat ik een vragenlijstje invulde via link instagram. Afspraak startte precies op tijd. De uitleg over het onderzoek was duidelijk en de dermatoloog was vriendelijk en rustig waardoor je je op je gemak voelt. Ik heb 1 gratis scan en 1 betaalde van verschillende moedervlekken laten opsturen. Als het goed is heb ik binnen 3 weken de uitslag.."
M Van Weerdenburg
5/5
"Er werd snel gebeld voor n afspraak en we waren snel aan de beurt. Supervriendelijk geholpen met duidelijke uitleg. Ook het gratis scannen van een moedervlek trok ons over de streep in deze dure tijd! Ik was samen met mijn zoon voor allebei n moedervlek. Ook het gratis ecg was een kans. Anders ben je afhankelijk van je huisarts , die denkt dat hij alles weet en die te vaak niet doorverwijst! Een dermatoloog is n specialist die er verstand van heeft. Voorkomen is beter als genezen.."
Louise