Kennisbank

Kom hier meer te weten over hart- en vaatziekten

Inhoudsopgave

De link tussen slaapapneu en hart- en vaatziekten: wat moet u weten?

Slaapapneu is een slaapstoornis waarbij de ademhaling tijdens het slapen regelmatig stopt en weer begint. Het is een veelvoorkomende aandoening die vaak wordt geassocieerd met snurken. Studies hebben aangetoond dat slaapapneu kan leiden tot een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. In dit artikel bespreken we de link tussen slaapapneu en hart- en vaatziekten en wat u moet weten over deze aandoening.

Hoe slaapapneu het hart beïnvloedt

Allereerst een toelichting van het verband tussen slaapapneu en hart- en vaatziekte. Bij apneu stopt de ademhaling tijdens het slapen en krijgt het lichaam minder zuurstof. Vervolgens kan dit leiden tot verhoogde bloeddruk en verhoogde stress op het hart. Wanneer dit regelmatig gebeurt, kan dit leiden tot beschadiging van de bloedvaten en verhoogd risico op hartaanvallen, beroertes en andere hart- en vaatziekten.

Risicofactoren voor slaapapneu

Slaapapneu komt vaker voor bij mensen met overgewicht, hoge bloeddruk en diabetes. Het kan ook vaker voorkomen bij mensen die roken of alcohol drinken, en bij mensen met een familiegeschiedenis van slaapapneu. Andere risicofactoren zijn ouderdom en geslacht; mannen hebben een hoger risico op slaapapneu dan vrouwen.

Symptomen van slaapapneu

De link tussen slaapapneu en hart- en vaatziekten wat moet u weten

De symptomen van slaapapneu zijn onder andere luid snurken, vermoeidheid overdag, ochtendhoofdpijn, droge mond of keel, en moeite met concentreren. Sommige mensen kunnen ook ’s nachts wakker worden met kortademigheid of verstikking.

Behandelingen voor slaapapneu

Er zijn verschillende behandelingen voor slaapapneu, afhankelijk van de ernst van de aandoening. Een veelvoorkomende behandeling is het gebruik van een CPAP-machine, die zorgt voor een constante luchtstroom om de luchtwegen open te houden. Gewichtsverlies en veranderingen in levensstijl, zoals stoppen met roken en alcohol, kunnen ook helpen bij het verminderen van symptomen van slaapapneu. In sommige gevallen kan een operatie nodig zijn. Hoe dan ook is het belangrijk om bij het hebben van slaapapneu een vergoed hartonderzoek uit te voeren. Door het indicatieformulier in te vullen kan u hiervoor uitgenodigd worden. 

Voorkomen is beter dan genezen

Start uw volledig vergoed hartonderzoek

Boek uw geheel kosteloze onderzoek bij een locatie bij u in de buurt

Volledig vergoed door de zorgverzekeraar

De meest complete pre-check

Huid onderzoek

Bij het huidonderzoek wordt er een scan gemaakt van een verdacht plekje en beoordeeld door een dermatoloog. Bij periodieke controle kan enige wijziging van het plekje direct geconstateerd worden.

spirometrie

Long onderzoek

De longfunctiemeting wordt uitgevoerd door middel van een spirometrie.  Afwijkingen bij dit onderzoek kunnen mogelijk duiden op COPD. Gevolg van COPD is dat u 2,5 keer zoveel risico loopt op hart- en vaatziekte.

Hart filmpje

Hart filmpje

Een ECG is een hartfilmpje dat de elektrische signalen van het hart in een grafiek weergeeft. Zo kan bekeken worden of uw hartritme afwijkingen vertoont of u een hartinfarct doormaakt, of heeft gemaakt.

bloeddruk meting

Bloeddruk meting

Bij de bloeddrukmeting wordt uw bovenste en onderste bloeddruk gemeten. Een hoge bloeddruk vormt een belasting voor uw hart en maakt u gevoeliger voor hartaanvallen en beroerten. 

saturatie meting

Saturatie meting

Een saturatiemeter meet het gehalte zuurstof in uw bloed op. Afwijkingen hiervan kunnen duiden op COPD of een abnormale hoge bloeddruk in de longen. Beide zorgen voor meer risico op hart- en vaatziekte

doppleronderzoek vergoedhartonderzoek

Doppler onderzoek

28 augustus beschikbaar! Een doppleronderzoek meet de stroomsnelheid en richting van het bloed in de aders en slagaders. Hierdoor kan de arts nagaan of er sprake is van een verstopping van de bloedvaten.

5/5
"Vandaag bij Medi health care group locatie Uden geweest. Goeie ervaring! Lieve mevrouw Mari-Anne deed alle onderzoeken. Duidelijke uitleg betreft de onderzoeken en duidelijke uitleg betreft het vervolg. En gelijk al een afspraak kunnen maken voor volgend jaar."
Helma Kremer
5/5
"Deze preventieve huidanalyse en ECG werden heel snel ingepland nadat ik een vragenlijstje invulde via link instagram. Afspraak startte precies op tijd. De uitleg over het onderzoek was duidelijk en de dermatoloog was vriendelijk en rustig waardoor je je op je gemak voelt. Ik heb 1 gratis scan en 1 betaalde van verschillende moedervlekken laten opsturen. Als het goed is heb ik binnen 3 weken de uitslag.."
M Van Weerdenburg
5/5
"Er werd snel gebeld voor n afspraak en we waren snel aan de beurt. Supervriendelijk geholpen met duidelijke uitleg. Ook het gratis scannen van een moedervlek trok ons over de streep in deze dure tijd! Ik was samen met mijn zoon voor allebei n moedervlek. Ook het gratis ecg was een kans. Anders ben je afhankelijk van je huisarts , die denkt dat hij alles weet en die te vaak niet doorverwijst! Een dermatoloog is n specialist die er verstand van heeft. Voorkomen is beter als genezen.."
Louise