Kennisbank

Kom hier meer te weten over hart- en vaatziekten

Inhoudsopgave

De invloed van de overgang op hart- en vaatziekte

In Nederland sterven er jaarlijks ongeveer 20.000 vrouwen aan hart- en vaatziekten, dit is bijna twee keer zo hoog als het aantal mannen waarvan er circa 11.000 per jaar overlijden. In de Verenigde Staten is het aantal vrouwelijke slachtoffers van hart- en vaatziekten zelfs nog hoger: elk jaar sterven er meer dan 400.000 vrouwen aan deze ziekte. Dit is meer dan alle vormen van kanker bij elkaar opgeteld. Het is dus eigenlijk vreemd dat er zo weinig aandacht is voor de serieuze bedreiging van hart- en vaatziekte voor de gezondheid van vrouwen in de overgang.

Vrouwen een verhoogd risico op hart- en vaatziekte

Vrouwen hebben een verhoogd risico op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten in vergelijking met mannen. Dit risico wordt beïnvloed door een aantal factoren, waaronder hormonale veranderingen die plaatsvinden tijdens de menstruatiecyclus, zwangerschap en menopauze. In dit artikel gaan wij voornamelijk in op de invloed van de overgang en het risico op hart- en vaatziekte.

Behandeling oestrogeen te kort

vrouwen in de overgang

Om het oestrogeen gehalte weer op het oude niveau te brengen zodat deze risicofactor weggenomen kon worden, werd vroeger hormoonvervangingstherapie voorgeschreven. Hoewel hormoonvervangingstherapie (HVT) met oestrogeen in het verleden werd voorgeschreven als een manier om het risico op hart- en vaatziekten bij postmenopauzale vrouwen te verminderen, zijn de resultaten van onderzoeken naar de effectiviteit van HVT gemengd. Bovendien zijn er grote andere gezondheidsrisico’s verbonden aan HVT, waaronder een verhoogd risico op beroerte, bloedstolsels en borstkanker. Daarom wordt HVT niet langer aanbevolen als standaardbehandeling voor hart- en vaatziekten bij postmenopauzale vrouwen.

Wat doen als vrouw in de overgang

Dokters hebben dus nog niet een eenduidige behandelmethode kunnen bedenken om het risico te verlagen. Wel wordt er aangeraden om een gezonde levensstijl te volgen, inclusief regelmatig bewegen, gezond eten, niet roken en een gezond gewicht behouden, om het risico op hart- en vaatziekten te verminderen. Bovendien kunnen medicijnen worden voorgeschreven om hoge bloeddruk, hoog cholesterolgehalte en andere risicofactoren te behandelen. Vrouwen moeten ook regelmatig hun bloeddruk, cholesterolgehalte en bloedsuikerspiegel laten controleren om eventuele problemen vroegtijdig op te sporen en te behandelen. Dit komt omdat de meeste symptomen van hart- en vaatziekte bij vrouwen veelal onopgemerkt blijven. Lees hier de symptomen. Belangrijk voor vrouwen die in de overgang zitten om frequent een hart onderzoek uit te voeren om zo de belangrijkste waardes in kaart te brengen die indicators zijn voor hart- en vaatziekte.

Vrouw in de overgang?

Laat uw hart onderzoeken en kom achter de status van uw gezondheid

Voorkomen is beter dan genezen

Start uw volledig vergoed hartonderzoek

Boek uw geheel kosteloze onderzoek bij een locatie bij u in de buurt

Volledig vergoed door de zorgverzekeraar

De meest complete pre-check

Huid onderzoek

Bij het huidonderzoek wordt er een scan gemaakt van een verdacht plekje en beoordeeld door een dermatoloog. Bij periodieke controle kan enige wijziging van het plekje direct geconstateerd worden.

spirometrie

Long onderzoek

De longfunctiemeting wordt uitgevoerd door middel van een spirometrie.  Afwijkingen bij dit onderzoek kunnen mogelijk duiden op COPD. Gevolg van COPD is dat u 2,5 keer zoveel risico loopt op hart- en vaatziekte.

Hart filmpje

Hart filmpje

Een ECG is een hartfilmpje dat de elektrische signalen van het hart in een grafiek weergeeft. Zo kan bekeken worden of uw hartritme afwijkingen vertoont of u een hartinfarct doormaakt, of heeft gemaakt.

bloeddruk meting

Bloeddruk meting

Bij de bloeddrukmeting wordt uw bovenste en onderste bloeddruk gemeten. Een hoge bloeddruk vormt een belasting voor uw hart en maakt u gevoeliger voor hartaanvallen en beroerten. 

saturatie meting

Saturatie meting

Een saturatiemeter meet het gehalte zuurstof in uw bloed op. Afwijkingen hiervan kunnen duiden op COPD of een abnormale hoge bloeddruk in de longen. Beide zorgen voor meer risico op hart- en vaatziekte

doppleronderzoek vergoedhartonderzoek

Doppler onderzoek

28 augustus beschikbaar! Een doppleronderzoek meet de stroomsnelheid en richting van het bloed in de aders en slagaders. Hierdoor kan de arts nagaan of er sprake is van een verstopping van de bloedvaten.

5/5
"Vandaag bij Medi health care group locatie Uden geweest. Goeie ervaring! Lieve mevrouw Mari-Anne deed alle onderzoeken. Duidelijke uitleg betreft de onderzoeken en duidelijke uitleg betreft het vervolg. En gelijk al een afspraak kunnen maken voor volgend jaar."
Helma Kremer
5/5
"Deze preventieve huidanalyse en ECG werden heel snel ingepland nadat ik een vragenlijstje invulde via link instagram. Afspraak startte precies op tijd. De uitleg over het onderzoek was duidelijk en de dermatoloog was vriendelijk en rustig waardoor je je op je gemak voelt. Ik heb 1 gratis scan en 1 betaalde van verschillende moedervlekken laten opsturen. Als het goed is heb ik binnen 3 weken de uitslag.."
M Van Weerdenburg
5/5
"Er werd snel gebeld voor n afspraak en we waren snel aan de beurt. Supervriendelijk geholpen met duidelijke uitleg. Ook het gratis scannen van een moedervlek trok ons over de streep in deze dure tijd! Ik was samen met mijn zoon voor allebei n moedervlek. Ook het gratis ecg was een kans. Anders ben je afhankelijk van je huisarts , die denkt dat hij alles weet en die te vaak niet doorverwijst! Een dermatoloog is n specialist die er verstand van heeft. Voorkomen is beter als genezen.."
Louise