Anticonceptie wordt veel gebruikt door vrouwen om ongewenste zwangerschap te voorkomen. Het kan echter ook invloed hebben op de gezondheid van het hart en de bloedvaten. In dit artikel zal het verband tussen het gebruiken van anticonceptie en de kans op hart- en vaatziekte krijgen, toegelicht worden.
Hoe werkt anticonceptie?
Anticonceptie is bedoeld om te voorkomen dat een vrouw zwanger wordt. Er zijn verschillende soorten anticonceptie beschikbaar. Er bestaan hormonale en niet-hormonale anticonceptiemiddelen afhankelijk van uw reactie op hormonen zal de huisarts u adviseren welke te gebruiken. Onder hormonale anticonceptiemiddelen vallen alle anticonceptiemiddelen met hormonen. Denk hierbij aan de pil, pleisters, implantaten en injecties. Niet-hormonale anticonceptiemiddelen zijn bijvoorbeeld het spiraaltje, condoom en sterilisatie. Hormonale anticonceptie bevat synthetische versies van de hormonen oestrogeen en progesteron, die de ovulatie stoppen en de slijmvlieslaag in de baarmoeder veranderen, zodat bevruchting minder waarschijnlijk is.
Invloed van hormonale anticonceptie op hart- en vaatziekte
Er is veel onderzoek gedaan naar de invloed van anticonceptie op hart- en vaatziekte. Uit onderzoek blijkt dat hormonale anticonceptie, met name de combinatiepil, het risico op trombose kan verhogen. Voornamelijk bij vrouwen die ouder zijn dan 35 jaar, roken, obesitas hebben, of een familiegeschiedenis van trombose hebben, kan het gebruik van hormonale anticonceptie worden afgeraden. Deze vrouwen kunnen beter kiezen voor niet-hormonale anticonceptie, zoals een spiraaltje. Er is ook ander onderzoek dat suggereert dat hormonale anticonceptie het risico op hart- en vaatziekte juist kan verminderen. Hormonen zoals oestrogeen kunnen een beschermend effect hebben op de bloedvaten, wat kan leiden tot een lager risico op hartaanvallen en beroertes.
Trombose door anticonceptie

Trombose is een aandoening waarbij een bloedstolsel ontstaat in de bloedvaten, wat kan leiden tot ernstige complicaties, zoals een longembolie of beroerte. Het risico op trombose is echter nog steeds relatief laag. Voornamelijk vrouwen met ook andere risicofactoren, zoals obesitas, roken of een familiegeschiedenis van trombose, moeten wel uitkijken voor trombose. Het risico op trombose is het hoogst bij hormonale anticonceptie met een hoge dosis oestrogeen, zoals de combinatiepil. Het risico neemt af bij anticonceptie met een lagere dosis oestrogeen, zoals de minipil en hormonale anticonceptie met alleen progesteron, zoals het spiraaltje en de prikpil.
Risicogroepen
Hormonale anticonceptie kan over het algemeen dus gebruikt worden wanneer iemand geen risicofactoren heeft. Bij vrouwen die een verhoogd risico op trombose hebben, zoals vrouwen die ouder zijn dan 35 jaar, roken, obesitas hebben, of een familiegeschiedenis van trombose hebben, wordt het aangeraden om frequent een hart- en vaatonderzoek uit te laten voeren. Vooral wanneer er symptomen voordoen zoals:
- Pijn in de bovenbuik, kaak, rug of nek
- Kortademigheid
- Extreme vermoeidheid
- Duizeligheid
- Onrustige gevoelens
- Angst
- Pijn tussen de schouderbladen
- Misselijkheid
- Braken