Kennisbank

Kom hier meer te weten over hart- en vaatziekten

Inhoudsopgave

De invloed van anticonceptie op hart- en vaatziekte

Anticonceptie wordt veel gebruikt door vrouwen om ongewenste zwangerschap te voorkomen. Het kan echter ook invloed hebben op de gezondheid van het hart en de bloedvaten. In dit artikel zal het verband tussen het gebruiken van anticonceptie en de kans op hart- en vaatziekte krijgen, toegelicht worden.

Hoe werkt anticonceptie?

Anticonceptie is bedoeld om te voorkomen dat een vrouw zwanger wordt. Er zijn verschillende soorten anticonceptie beschikbaar. Er bestaan hormonale en niet-hormonale anticonceptiemiddelen afhankelijk van uw reactie op hormonen zal de huisarts u adviseren welke te gebruiken. Onder hormonale anticonceptiemiddelen vallen alle anticonceptiemiddelen met hormonen. Denk hierbij aan de pil, pleisters, implantaten en injecties. Niet-hormonale anticonceptiemiddelen zijn bijvoorbeeld het spiraaltje, condoom en sterilisatie. Hormonale anticonceptie bevat synthetische versies van de hormonen oestrogeen en progesteron, die de ovulatie stoppen en de slijmvlieslaag in de baarmoeder veranderen, zodat bevruchting minder waarschijnlijk is.

Invloed van hormonale anticonceptie op hart- en vaatziekte

Er is veel onderzoek gedaan naar de invloed van anticonceptie op hart- en vaatziekte. Uit onderzoek blijkt dat hormonale anticonceptie, met name de combinatiepil, het risico op trombose kan verhogen. Voornamelijk bij vrouwen die ouder zijn dan 35 jaar, roken, obesitas hebben, of een familiegeschiedenis van trombose hebben, kan het gebruik van hormonale anticonceptie worden afgeraden. Deze vrouwen kunnen beter kiezen voor niet-hormonale anticonceptie, zoals een spiraaltje. Er is ook ander onderzoek dat suggereert dat hormonale anticonceptie het risico op hart- en vaatziekte juist kan verminderen. Hormonen zoals oestrogeen kunnen een beschermend effect hebben op de bloedvaten, wat kan leiden tot een lager risico op hartaanvallen en beroertes.

Trombose door anticonceptie

trombose bij vrouwen

Trombose is een aandoening waarbij een bloedstolsel ontstaat in de bloedvaten, wat kan leiden tot ernstige complicaties, zoals een longembolie of beroerte. Het risico op trombose is echter nog steeds relatief laag. Voornamelijk vrouwen met ook andere risicofactoren, zoals obesitas, roken of een familiegeschiedenis van trombose, moeten wel uitkijken voor trombose. Het risico op trombose is het hoogst bij hormonale anticonceptie met een hoge dosis oestrogeen, zoals de combinatiepil. Het risico neemt af bij anticonceptie met een lagere dosis oestrogeen, zoals de minipil en hormonale anticonceptie met alleen progesteron, zoals het spiraaltje en de prikpil.

Risicogroepen

Hormonale anticonceptie kan over het algemeen dus gebruikt worden wanneer iemand geen risicofactoren heeft. Bij vrouwen die een verhoogd risico op trombose hebben, zoals vrouwen die ouder zijn dan 35 jaar, roken, obesitas hebben, of een familiegeschiedenis van trombose hebben, wordt het aangeraden om frequent een hart- en vaatonderzoek uit te laten voeren. Vooral wanneer er symptomen voordoen zoals:

  1. Pijn in de bovenbuik, kaak, rug of nek
  2. Kortademigheid
  3. Extreme vermoeidheid
  4. Duizeligheid
  5. Onrustige gevoelens
  6. Angst
  7. Pijn tussen de schouderbladen
  8. Misselijkheid
  9. Braken

Voorkomen is beter dan genezen

Start uw volledig vergoed hartonderzoek

Boek uw geheel kosteloze onderzoek bij een locatie bij u in de buurt

Volledig vergoed door de zorgverzekeraar

De meest complete pre-check

Huid onderzoek

Bij het huidonderzoek wordt er een scan gemaakt van een verdacht plekje en beoordeeld door een dermatoloog. Bij periodieke controle kan enige wijziging van het plekje direct geconstateerd worden.

spirometrie

Long onderzoek

De longfunctiemeting wordt uitgevoerd door middel van een spirometrie.  Afwijkingen bij dit onderzoek kunnen mogelijk duiden op COPD. Gevolg van COPD is dat u 2,5 keer zoveel risico loopt op hart- en vaatziekte.

Hart filmpje

Hart filmpje

Een ECG is een hartfilmpje dat de elektrische signalen van het hart in een grafiek weergeeft. Zo kan bekeken worden of uw hartritme afwijkingen vertoont of u een hartinfarct doormaakt, of heeft gemaakt.

bloeddruk meting

Bloeddruk meting

Bij de bloeddrukmeting wordt uw bovenste en onderste bloeddruk gemeten. Een hoge bloeddruk vormt een belasting voor uw hart en maakt u gevoeliger voor hartaanvallen en beroerten. 

saturatie meting

Saturatie meting

Een saturatiemeter meet het gehalte zuurstof in uw bloed op. Afwijkingen hiervan kunnen duiden op COPD of een abnormale hoge bloeddruk in de longen. Beide zorgen voor meer risico op hart- en vaatziekte

doppleronderzoek vergoedhartonderzoek

Doppler onderzoek

28 augustus beschikbaar! Een doppleronderzoek meet de stroomsnelheid en richting van het bloed in de aders en slagaders. Hierdoor kan de arts nagaan of er sprake is van een verstopping van de bloedvaten.

5/5
"Vandaag bij Medi health care group locatie Uden geweest. Goeie ervaring! Lieve mevrouw Mari-Anne deed alle onderzoeken. Duidelijke uitleg betreft de onderzoeken en duidelijke uitleg betreft het vervolg. En gelijk al een afspraak kunnen maken voor volgend jaar."
Helma Kremer
5/5
"Deze preventieve huidanalyse en ECG werden heel snel ingepland nadat ik een vragenlijstje invulde via link instagram. Afspraak startte precies op tijd. De uitleg over het onderzoek was duidelijk en de dermatoloog was vriendelijk en rustig waardoor je je op je gemak voelt. Ik heb 1 gratis scan en 1 betaalde van verschillende moedervlekken laten opsturen. Als het goed is heb ik binnen 3 weken de uitslag.."
M Van Weerdenburg
5/5
"Er werd snel gebeld voor n afspraak en we waren snel aan de beurt. Supervriendelijk geholpen met duidelijke uitleg. Ook het gratis scannen van een moedervlek trok ons over de streep in deze dure tijd! Ik was samen met mijn zoon voor allebei n moedervlek. Ook het gratis ecg was een kans. Anders ben je afhankelijk van je huisarts , die denkt dat hij alles weet en die te vaak niet doorverwijst! Een dermatoloog is n specialist die er verstand van heeft. Voorkomen is beter als genezen.."
Louise