Kennisbank

Kom hier meer te weten over hart- en vaatziekten

Inhoudsopgave

De impact van testosteron op het mannelijk hart: Wat u moet weten

Terwijl we regelmatig nieuws delen over het ‘vrouwenhart,’ willen we vandaag specifiek de schijnwerpers richten op het hart van de man. Hoewel er tegenwoordig meer gendergelijkheid is in leefstijl dankzij de emancipatie, bestaan er nog altijd verschillen in de hormonale systemen van mannen en vrouwen. In dit artikel gaan we dieper in op het ‘mannenhart.’ Wat is de invloed van testosteron en hoe kan dit mogelijk gerelateerd zijn aan hart- en vaatziekten?

De complexiteit van de relatie tussen testosteron en hart- en vaatziekten

De verhouding tussen hart- en vaatziekten en testosteronniveaus is een complex vraagstuk dat nog niet volledig is opgehelderd. Desondanks zijn er aanwijzingen dat een laag testosteronniveau in verband kan worden gebracht met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. We zullen later ingaan op mogelijke oorzaken van een laag testosteronniveau.

Het belang van testosteron voor lichaam en gezondheid

De impact van testosteron op het mannelijk hart Wat u moet weten

Om te beginnen is testosteron een hormoon dat hoofdzakelijk in de testikels van mannen en in mindere mate in de eierstokken van vrouwen wordt geproduceerd. Dit hormoon vervult essentiële functies in verschillende aspecten van ons lichaam, zoals het reguleren van spiermassa, botdichtheid, stemming en libido. Bovendien heeft testosteron zowel directe als indirecte effecten op de werking van het hart en de longen, zoals invloed op de bloedvaten, cholesterolniveaus en ontstekingsprocessen. Naarmate mensen ouder worden, neemt het testosteronniveau af.

Een laag testosteronniveau en het mogelijke risico op hart- en vaatziekten

Enkele studies wijzen uit dat een laag testosteronniveau bij mannen in verband kan worden gebracht met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Een tekort aan testosteron kan gepaard gaan met diverse risicofactoren voor hart- en vaatziekten, zoals overgewicht, insulineresistentie, hartritmestoornissen en hoge bloeddruk. Bovendien kan een laag testosterongehalte bijdragen aan de ophoping van buikvet, wat op zijn beurt gelinkt is aan een verhoogd risico op hartaanvallen en beroertes.

Testosteron vervangende therapie (TVT)

Deze bevindingen vormen de basis voor verder onderzoek. Momenteel is er een medische behandeling genaamd testosteron vervangende therapie (TVT) die gericht is op het aanvullen van het testosteron bij mannen met een laag testosteronniveau en symptomen zoals vermoeidheid en een verminderd libido. De veiligheid van deze behandeling met betrekking tot hart- en vaatziekten wordt momenteel onderzocht en besproken. Sommige studies hebben mogelijke voordelen aangetoond, terwijl andere bezorgdheid hebben geuit over mogelijke risico’s, zoals een verhoogd risico op bloedstolsels of hartaanvallen. Daarnaast worden hoge testosteronspiegels geassocieerd met andere gezondheidsproblemen, zoals haaruitval, acne, prostaatkanker, agressief gedrag en stemmingswisselingen. Kortom, het reguleren van de testosteronspiegels is een complexe kwestie waarbij zowel te hoog als te laag problemen kunnen veroorzaken.

Optimale testosteronniveau

Het optimale testosteronniveau is nog niet definitief vastgesteld, en er wordt nog meer onderzoek verricht naar de relatie tussen het mannenhart, testosteronspiegels en mogelijke behandelingen. We blijven de ontwikkelingen op dit gebied nauwlettend volgen en zullen u informeren zodra er nieuws is vanuit de wetenschap over dit belangrijke onderwerp voor mannen. 

Ten slotte willen we u aanmoedigen om actief betrokken te zijn bij uw gezondheid, vooral als u op een leeftijd komt waarin het testosteronniveau daalt. Deze mannen lopen een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, en het begrijpen van uw eigen lichaam en risicofactoren is van onschatbare waarde. Overweeg om een vergoed hartonderzoek te boeken, niet alleen voor uzelf, maar ook voor degenen die om u geven. Het kan een eenvoudige stap zijn die een groot verschil kan maken in uw welzijn.

Onthoud dat preventie en vroegtijdige detectie cruciaal zijn als het gaat om hart- en vaatziekten. Luister naar uw lichaam, bespreek uw gezondheid met een zorgverlener en neem de nodige stappen om uw hart te beschermen. Samen kunnen we bijdragen aan een gezonder en langer leven.

Voorkomen is beter dan genezen

Start uw volledig vergoed hartonderzoek

Boek uw geheel kosteloze onderzoek bij een locatie bij u in de buurt

Volledig vergoed door de zorgverzekeraar

De meest complete pre-check

Huid onderzoek

Bij het huidonderzoek wordt er een scan gemaakt van een verdacht plekje en beoordeeld door een dermatoloog. Bij periodieke controle kan enige wijziging van het plekje direct geconstateerd worden.

spirometrie

Long onderzoek

De longfunctiemeting wordt uitgevoerd door middel van een spirometrie.  Afwijkingen bij dit onderzoek kunnen mogelijk duiden op COPD. Gevolg van COPD is dat u 2,5 keer zoveel risico loopt op hart- en vaatziekte.

Hart filmpje

Hart filmpje

Een ECG is een hartfilmpje dat de elektrische signalen van het hart in een grafiek weergeeft. Zo kan bekeken worden of uw hartritme afwijkingen vertoont of u een hartinfarct doormaakt, of heeft gemaakt.

bloeddruk meting

Bloeddruk meting

Bij de bloeddrukmeting wordt uw bovenste en onderste bloeddruk gemeten. Een hoge bloeddruk vormt een belasting voor uw hart en maakt u gevoeliger voor hartaanvallen en beroerten. 

saturatie meting

Saturatie meting

Een saturatiemeter meet het gehalte zuurstof in uw bloed op. Afwijkingen hiervan kunnen duiden op COPD of een abnormale hoge bloeddruk in de longen. Beide zorgen voor meer risico op hart- en vaatziekte

doppleronderzoek vergoedhartonderzoek

Doppler onderzoek

28 augustus beschikbaar! Een doppleronderzoek meet de stroomsnelheid en richting van het bloed in de aders en slagaders. Hierdoor kan de arts nagaan of er sprake is van een verstopping van de bloedvaten.

5/5
"Vandaag bij Medi health care group locatie Uden geweest. Goeie ervaring! Lieve mevrouw Mari-Anne deed alle onderzoeken. Duidelijke uitleg betreft de onderzoeken en duidelijke uitleg betreft het vervolg. En gelijk al een afspraak kunnen maken voor volgend jaar."
Helma Kremer
5/5
"Deze preventieve huidanalyse en ECG werden heel snel ingepland nadat ik een vragenlijstje invulde via link instagram. Afspraak startte precies op tijd. De uitleg over het onderzoek was duidelijk en de dermatoloog was vriendelijk en rustig waardoor je je op je gemak voelt. Ik heb 1 gratis scan en 1 betaalde van verschillende moedervlekken laten opsturen. Als het goed is heb ik binnen 3 weken de uitslag.."
M Van Weerdenburg
5/5
"Er werd snel gebeld voor n afspraak en we waren snel aan de beurt. Supervriendelijk geholpen met duidelijke uitleg. Ook het gratis scannen van een moedervlek trok ons over de streep in deze dure tijd! Ik was samen met mijn zoon voor allebei n moedervlek. Ook het gratis ecg was een kans. Anders ben je afhankelijk van je huisarts , die denkt dat hij alles weet en die te vaak niet doorverwijst! Een dermatoloog is n specialist die er verstand van heeft. Voorkomen is beter als genezen.."
Louise