Kennisbank

Kom hier meer te weten over hart- en vaatziekten

Inhoudsopgave

De impact van roken op het cardiovasculaire systeem: stoppen met roken voor een gezonder hart

Roken is een van de belangrijkste risicofactoren voor hart- en vaatziekten. Het inhaleren van de giftige chemicaliën in tabaksrook kan schadelijke effecten hebben op het cardiovasculaire systeem, wat kan leiden tot ernstige hartproblemen en zelfs de dood. Het stoppen met roken is van cruciaal belang voor het behoud van een gezond hart.

Roken en het risico op hartaanvallen en beroertes

Roken verhoogt het risico op hartaanvallen en beroertes aanzienlijk. De chemicaliën in tabaksrook kunnen de bloedvaten vernauwen, wat resulteert in een verminderde bloedstroom naar het hart en de hersenen. Bovendien kunnen de stoffen in tabaksrook bloedstolsels veroorzaken, die de bloedvaten kunnen blokkeren en leiden tot een hartaanval of beroerte. Het stoppen met roken vermindert het risico op deze levensbedreigende gebeurtenissen.

Roken en het ontstaan van hartfalen

De impact van roken op het cardiovasculaire systeem stoppen met roken voor een gezonder hart

Hartfalen is een aandoening waarbij het hart niet in staat is om voldoende bloed naar het lichaam te pompen. Roken kan leiden tot schade aan het hart en de bloedvaten, wat de ontwikkeling van hartfalen bevordert. Het stoppen met roken vermindert de belasting op het hart en verbetert de functie van het cardiovasculaire systeem, waardoor het risico op hartfalen wordt verminderd.

Stoppen met roken voor een gezonder hart

Het goede nieuws is dat de schadelijke effecten van roken op het cardiovasculaire systeem grotendeels omkeerbaar zijn. Zelfs na enkele dagen van niet roken, beginnen de bloeddruk en de hartslag te normaliseren. Na verloop van tijd verbetert de longfunctie en wordt de bloedcirculatie hersteld. Door te stoppen met roken, geef je je hart de kans om te herstellen en verlaag je aanzienlijk het risico op hart- en vaatziekten.

Roken en hartziekten: een dodelijke combinatie​

Roken heeft een verwoestende impact op het cardiovasculaire systeem en verhoogt het risico op hart- en vaatziekten aanzienlijk. Stoppen met roken is de meest effectieve stap die je kunt nemen om je hart gezond te houden. De voordelen van het stoppen met roken zijn talrijk en omvatten een verminderd risico op hartaanvallen, beroertes, hartfalen en andere hartgerelateerde aandoeningen. Het is nooit te laat om te stoppen met roken en je hart te beschermen. Laat de gezondheid van uw hart en longen beoordelen door het indicatieformulier in te vullen en in aanmerking te komen voor een compleet vergoed onderzoek.

Voorkomen is beter dan genezen

Start uw volledig vergoed hartonderzoek

Boek uw geheel kosteloze onderzoek bij een locatie bij u in de buurt

Volledig vergoed door de zorgverzekeraar

De meest complete pre-check

Huid onderzoek

Bij het huidonderzoek wordt er een scan gemaakt van een verdacht plekje en beoordeeld door een dermatoloog. Bij periodieke controle kan enige wijziging van het plekje direct geconstateerd worden.

spirometrie

Long onderzoek

De longfunctiemeting wordt uitgevoerd door middel van een spirometrie.  Afwijkingen bij dit onderzoek kunnen mogelijk duiden op COPD. Gevolg van COPD is dat u 2,5 keer zoveel risico loopt op hart- en vaatziekte.

Hart filmpje

Hart filmpje

Een ECG is een hartfilmpje dat de elektrische signalen van het hart in een grafiek weergeeft. Zo kan bekeken worden of uw hartritme afwijkingen vertoont of u een hartinfarct doormaakt, of heeft gemaakt.

bloeddruk meting

Bloeddruk meting

Bij de bloeddrukmeting wordt uw bovenste en onderste bloeddruk gemeten. Een hoge bloeddruk vormt een belasting voor uw hart en maakt u gevoeliger voor hartaanvallen en beroerten. 

saturatie meting

Saturatie meting

Een saturatiemeter meet het gehalte zuurstof in uw bloed op. Afwijkingen hiervan kunnen duiden op COPD of een abnormale hoge bloeddruk in de longen. Beide zorgen voor meer risico op hart- en vaatziekte

doppleronderzoek vergoedhartonderzoek

Doppler onderzoek

28 augustus beschikbaar! Een doppleronderzoek meet de stroomsnelheid en richting van het bloed in de aders en slagaders. Hierdoor kan de arts nagaan of er sprake is van een verstopping van de bloedvaten.

5/5
"Vandaag bij Medi health care group locatie Uden geweest. Goeie ervaring! Lieve mevrouw Mari-Anne deed alle onderzoeken. Duidelijke uitleg betreft de onderzoeken en duidelijke uitleg betreft het vervolg. En gelijk al een afspraak kunnen maken voor volgend jaar."
Helma Kremer
5/5
"Deze preventieve huidanalyse en ECG werden heel snel ingepland nadat ik een vragenlijstje invulde via link instagram. Afspraak startte precies op tijd. De uitleg over het onderzoek was duidelijk en de dermatoloog was vriendelijk en rustig waardoor je je op je gemak voelt. Ik heb 1 gratis scan en 1 betaalde van verschillende moedervlekken laten opsturen. Als het goed is heb ik binnen 3 weken de uitslag.."
M Van Weerdenburg
5/5
"Er werd snel gebeld voor n afspraak en we waren snel aan de beurt. Supervriendelijk geholpen met duidelijke uitleg. Ook het gratis scannen van een moedervlek trok ons over de streep in deze dure tijd! Ik was samen met mijn zoon voor allebei n moedervlek. Ook het gratis ecg was een kans. Anders ben je afhankelijk van je huisarts , die denkt dat hij alles weet en die te vaak niet doorverwijst! Een dermatoloog is n specialist die er verstand van heeft. Voorkomen is beter als genezen.."
Louise