Kennisbank

Kom hier meer te weten over hart- en vaatziekten

Inhoudsopgave

De impact van alcohol op hartgezondheid: mythe of werkelijkheid?

In de wereld van gezondheid en welzijn is er al lange tijd een debat gaande over de mogelijke voordelen van matige alcoholconsumptie voor de hartgezondheid. Velen van ons zijn bekend met het idee dat één of twee glazen rode wijn per dag goed zouden zijn voor het hart. Dit idee is gebaseerd op onderzoeken uit het verleden die suggereerden dat alcoholgebruik in verband werd gebracht met een lager risico op hart- en vaatziekten, zoals hartaanvallen, beroertes, hoge bloeddruk, hartfalen en hartritmestoornissen. Matige drinkers, gedefinieerd als mensen die dagelijks 1-2 glazen alcohol consumeren, zouden naar verluidt een lager risico lopen dan zowel geheelonthouders als zware drinkers (die meer dan 3 glazen per dag drinken).

De realiteit achter de mythe: de invloed van alcohol op hart- en vaatziekten

Recent wetenschappelijk onderzoek werpt echter nieuw licht op deze lang gekoesterde overtuiging. Uit deze studies blijkt dat het vermeende gunstige effect van alcohol op het hart hoogstwaarschijnlijk te maken heeft met andere factoren dan de alcohol zelf. Een belangrijke ontdekking is dat matige drinkers doorgaans een gezondere levensstijl hanteren dan hun niet-drinkende of zwaar drinkende tegenhangers. Ze roken bijvoorbeeld minder, hebben minder last van overgewicht en zijn fysiek actiever.

Dit leidt tot de cruciale vraag: Biedt alcohol zelf werkelijk bescherming tegen hart- en vaatziekten, of is het eerder de levensstijl van matige drinkers die voordeel oplevert? Bij nader inzien lijkt het gunstige effect van alcoholconsumptie dus niet direct toe te schrijven aan de alcohol zelf, maar eerder aan de gezonde gewoonten die vaak samengaan met matig drinken.

De nadelen van alcohol

Naast het ontkrachten van het idee dat alcohol goed is voor het hart, zijn er ook diverse nadelen verbonden aan alcoholgebruik. Overmatige alcoholconsumptie kan leiden tot leverziekten, waaronder levercirrose. Bovendien staat alcohol bekend als een risicofactor voor verschillende vormen van kanker, waaronder mond-, keel-, slokdarm-, lever- en borstkanker. De cardioloog benadrukt dat de potentiële voordelen van alcoholconsumptie niet opwegen tegen deze serieuze risico’s.

De Impact van Alcohol op Hartgezondheid Mythe of Werkelijkheid

Gematigde alcoholconsumptie is essentieel

Het is van essentieel belang om te benadrukken dat matiging een cruciale factor blijft bij alcoholgebruik. Hoewel recent onderzoek de mythe van alcohol als hartbeschermer ontkracht, betekent dit niet noodzakelijk dat matig drinken geheel moet worden afgeraden. Wat het wel betekent, is dat mensen die besluiten om alcohol te drinken, dit met mate moeten doen en rekening moeten houden met de mogelijke risico’s.

Het advies omtrent alcohol en hartgezondheid

Alcohol mag nooit worden beschouwd als een wondermiddel voor een gezond hart. Het is van vitaal belang om bewust te zijn van de mogelijke gevaren en de individuele gezondheidsbehoeften. Als u zich zorgen maakt over uw hartgezondheid, boek dan altijd een vergoed hartonderzoek. De cardioloog zal u graag voorzien van advies op basis van uw persoonlijke situatie en risicofactoren.

Dus, terwijl de discussie over alcohol en hartgezondheid blijft voortduren, blijft één ding duidelijk: wees wijs en voorzichtig als het gaat om alcoholgebruik, en overleg met een arts voor het beste advies met betrekking tot uw hart.

Voorkomen is beter dan genezen

Start uw volledig vergoed hartonderzoek

Boek uw geheel kosteloze onderzoek bij een locatie bij u in de buurt

Volledig vergoed door de zorgverzekeraar

De meest complete pre-check

Huid onderzoek

Bij het huidonderzoek wordt er een scan gemaakt van een verdacht plekje en beoordeeld door een dermatoloog. Bij periodieke controle kan enige wijziging van het plekje direct geconstateerd worden.

spirometrie

Long onderzoek

De longfunctiemeting wordt uitgevoerd door middel van een spirometrie.  Afwijkingen bij dit onderzoek kunnen mogelijk duiden op COPD. Gevolg van COPD is dat u 2,5 keer zoveel risico loopt op hart- en vaatziekte.

Hart filmpje

Hart filmpje

Een ECG is een hartfilmpje dat de elektrische signalen van het hart in een grafiek weergeeft. Zo kan bekeken worden of uw hartritme afwijkingen vertoont of u een hartinfarct doormaakt, of heeft gemaakt.

bloeddruk meting

Bloeddruk meting

Bij de bloeddrukmeting wordt uw bovenste en onderste bloeddruk gemeten. Een hoge bloeddruk vormt een belasting voor uw hart en maakt u gevoeliger voor hartaanvallen en beroerten. 

saturatie meting

Saturatie meting

Een saturatiemeter meet het gehalte zuurstof in uw bloed op. Afwijkingen hiervan kunnen duiden op COPD of een abnormale hoge bloeddruk in de longen. Beide zorgen voor meer risico op hart- en vaatziekte

doppleronderzoek vergoedhartonderzoek

Doppler onderzoek

28 augustus beschikbaar! Een doppleronderzoek meet de stroomsnelheid en richting van het bloed in de aders en slagaders. Hierdoor kan de arts nagaan of er sprake is van een verstopping van de bloedvaten.

5/5
"Vandaag bij Medi health care group locatie Uden geweest. Goeie ervaring! Lieve mevrouw Mari-Anne deed alle onderzoeken. Duidelijke uitleg betreft de onderzoeken en duidelijke uitleg betreft het vervolg. En gelijk al een afspraak kunnen maken voor volgend jaar."
Helma Kremer
5/5
"Deze preventieve huidanalyse en ECG werden heel snel ingepland nadat ik een vragenlijstje invulde via link instagram. Afspraak startte precies op tijd. De uitleg over het onderzoek was duidelijk en de dermatoloog was vriendelijk en rustig waardoor je je op je gemak voelt. Ik heb 1 gratis scan en 1 betaalde van verschillende moedervlekken laten opsturen. Als het goed is heb ik binnen 3 weken de uitslag.."
M Van Weerdenburg
5/5
"Er werd snel gebeld voor n afspraak en we waren snel aan de beurt. Supervriendelijk geholpen met duidelijke uitleg. Ook het gratis scannen van een moedervlek trok ons over de streep in deze dure tijd! Ik was samen met mijn zoon voor allebei n moedervlek. Ook het gratis ecg was een kans. Anders ben je afhankelijk van je huisarts , die denkt dat hij alles weet en die te vaak niet doorverwijst! Een dermatoloog is n specialist die er verstand van heeft. Voorkomen is beter als genezen.."
Louise