Kennisbank

Kom hier meer te weten over hart- en vaatziekten

Inhoudsopgave

De groeiende epidemie van hart- en vaatziekten in Nederland

Recente statistieken onthullen een alarmerende realiteit: in Nederland hebben momenteel 1,7 miljoen mensen te maken met hart- en vaatproblemen, en dit aantal blijft gestaag stijgen. Volgens schattingen zullen in de komende zeven jaar nog eens een miljoen patiënten worden toegevoegd aan dit zorgwekkende aantal. Tegen 2030 zou één op de zes individuen vermoedelijk getroffen worden door hart- en vaatziekten, waardoor het een epidemische proportie aanneemt. Hans Snijder, de directeur van de Hartstichting, benadrukt deze zorgelijke trend in een interview met het AD.

Onderschatting van Hart- en Vaatziekten in vergelijking met andere aandoeningen

Een opmerkelijke paradox doemt op te midden van deze zorgwekkende statistieken: hoewel de zorgkwaliteit is verbeterd en het aantal sterfgevallen door hart- en vaatziekten is afgenomen, lijkt de ernst van deze aandoeningen nu juist te worden onderschat. Mensen lijken meer angst te hebben voor kanker of Alzheimer dan voor een hartaandoening. Natuurlijk zijn die zorgen over andere ziekten terecht, maar in vergelijking daarmee wordt er vaak luchtig gedacht over hart- en vaatziekten. Velen geloven dat een simpele dotterbehandeling voldoende is om een verstopping op te lossen.

Het belang van preventie en onderzoek bij hart- en vaatziekten

Hans Snijder benadrukt dat het hoog tijd is om hart- en vaatziekten te beschouwen als een volksziekte en meer middelen vrij te maken voor preventie en onderzoek. Deze aandoeningen mogen niet langer worden onderschat, en er moet actie worden ondernomen om deze dreigende epidemie te stoppen voordat deze nog meer slachtoffers eist. Bij indicatie kan men bij verschillende organisaties nu een volledig vergoed hartonderzoek laten uitvoeren om  inzicht te krijgen in de hart en vaatgezondheid.

De groeiende epidemie van hart- en vaatziekten in Nederland

Een gezonde leefstijl als verdediging tegen hart- en vaatziekten

Een van de meest effectieve manieren om het risico op hart- en vaatziekten te verminderen, is door een gezonde levensstijl te omarmen. Dit omvat regelmatige lichaamsbeweging, een uitgebalanceerd dieet en het vermijden van schadelijke gewoonten. Het is echter belangrijk op te merken dat de hedendaagse maatschappij vaak is ingericht op gemak en comfort, wat het maken van gezonde keuzes moeilijker maakt. Toch kunnen kleine veranderingen in levensstijl een groot verschil maken in het behoud van een gezond hart.

Pleidooi voor een rookverbod voor hartgezondheid

Een dringend pleidooi wordt gehouden voor een totaal verbod op rookwaren als een cruciale stap in de strijd tegen hart- en vaatziekten. Roken is een van de belangrijkste risicofactoren voor deze aandoeningen en heeft verwoestende gevolgen voor de gezondheid van het hart. Door een rookverbod in te voeren, kunnen we onze samenleving helpen een gezondere toekomst te creëren en het aantal gevallen van hart- en vaatziekten drastisch verminderen.

Voorkomen is beter dan genezen

Start uw volledig vergoed hartonderzoek

Boek uw geheel kosteloze onderzoek bij een locatie bij u in de buurt

Volledig vergoed door de zorgverzekeraar

De meest complete pre-check

Huid onderzoek

Bij het huidonderzoek wordt er een scan gemaakt van een verdacht plekje en beoordeeld door een dermatoloog. Bij periodieke controle kan enige wijziging van het plekje direct geconstateerd worden.

spirometrie

Long onderzoek

De longfunctiemeting wordt uitgevoerd door middel van een spirometrie.  Afwijkingen bij dit onderzoek kunnen mogelijk duiden op COPD. Gevolg van COPD is dat u 2,5 keer zoveel risico loopt op hart- en vaatziekte.

Hart filmpje

Hart filmpje

Een ECG is een hartfilmpje dat de elektrische signalen van het hart in een grafiek weergeeft. Zo kan bekeken worden of uw hartritme afwijkingen vertoont of u een hartinfarct doormaakt, of heeft gemaakt.

bloeddruk meting

Bloeddruk meting

Bij de bloeddrukmeting wordt uw bovenste en onderste bloeddruk gemeten. Een hoge bloeddruk vormt een belasting voor uw hart en maakt u gevoeliger voor hartaanvallen en beroerten. 

saturatie meting

Saturatie meting

Een saturatiemeter meet het gehalte zuurstof in uw bloed op. Afwijkingen hiervan kunnen duiden op COPD of een abnormale hoge bloeddruk in de longen. Beide zorgen voor meer risico op hart- en vaatziekte

doppleronderzoek vergoedhartonderzoek

Doppler onderzoek

28 augustus beschikbaar! Een doppleronderzoek meet de stroomsnelheid en richting van het bloed in de aders en slagaders. Hierdoor kan de arts nagaan of er sprake is van een verstopping van de bloedvaten.

5/5
"Vandaag bij Medi health care group locatie Uden geweest. Goeie ervaring! Lieve mevrouw Mari-Anne deed alle onderzoeken. Duidelijke uitleg betreft de onderzoeken en duidelijke uitleg betreft het vervolg. En gelijk al een afspraak kunnen maken voor volgend jaar."
Helma Kremer
5/5
"Deze preventieve huidanalyse en ECG werden heel snel ingepland nadat ik een vragenlijstje invulde via link instagram. Afspraak startte precies op tijd. De uitleg over het onderzoek was duidelijk en de dermatoloog was vriendelijk en rustig waardoor je je op je gemak voelt. Ik heb 1 gratis scan en 1 betaalde van verschillende moedervlekken laten opsturen. Als het goed is heb ik binnen 3 weken de uitslag.."
M Van Weerdenburg
5/5
"Er werd snel gebeld voor n afspraak en we waren snel aan de beurt. Supervriendelijk geholpen met duidelijke uitleg. Ook het gratis scannen van een moedervlek trok ons over de streep in deze dure tijd! Ik was samen met mijn zoon voor allebei n moedervlek. Ook het gratis ecg was een kans. Anders ben je afhankelijk van je huisarts , die denkt dat hij alles weet en die te vaak niet doorverwijst! Een dermatoloog is n specialist die er verstand van heeft. Voorkomen is beter als genezen.."
Louise