Kennisbank

Kom hier meer te weten over hart- en vaatziekten

Inhoudsopgave

COPD en hart- en vaatziekten: effectieve strategieën ter risico vermindering

COPD (chronische obstructieve longziekte) is een progressieve aandoening die de luchtwegen aantast en ademhalingsproblemen veroorzaakt. Naast de gevolgen voor de longen, hebben COPD-patiënten een verhoogd risico op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten. Gelukkig zijn er verschillende maatregelen die COPD-patiënten kunnen nemen om dit risico te verminderen. In dit artikel worden effectieve strategieën besproken die COPD-patiënten kunnen helpen om hun hart- en vaatgezondheid te verbeteren en tegelijkertijd hun COPD-symptomen onder controle te houden.

4 stappen voor kans verlaging

  1. Stoppen met roken: Roken is een belangrijke oorzaak van zowel COPD als hart- en vaatziekten. Het is van vitaal belang dat COPD-patiënten onmiddellijk stoppen met roken om hun gezondheid te verbeteren en het risico op hart- en vaatziekten te verminderen. Het raadplegen van een zorgverlener kan helpen bij het opstellen van een persoonlijk stoppen-met-rokenplan en het verkrijgen van ondersteuning tijdens dit proces.

  2. Regelmatige lichaamsbeweging: Ondanks de ademhalingsproblemen die COPD met zich meebrengt, is regelmatige lichaamsbeweging van cruciaal belang voor het verminderen van het risico op hart- en vaatziekten. Aangepaste oefeningen, zoals wandelen, zwemmen of fietsen, kunnen de hartfunctie verbeteren, de bloeddruk verlagen en de algehele cardiovasculaire gezondheid bevorderen. Het is raadzaam om met een zorgverlener te overleggen over het opstellen van een geschikt trainingsprogramma.

  3. Gezonde voeding: Een evenwichtige en voedzame voeding speelt een essentiële rol bij het verminderen van het risico op hart- en vaatziekten. COPD-patiënten moeten zich richten op een dieet dat rijk is aan fruit, groenten, volle granen en magere eiwitten. Het beperken van de inname van verzadigde vetten, transvetten, natrium en toegevoegde suikers is ook belangrijk. Een diëtist kan helpen bij het ontwikkelen van een persoonlijk voedingsplan.

  4. Medicamenteuze behandeling en reguliere controles: Het effectief beheren van COPD-symptomen en het verminderen van het risico op hart- en vaatziekten vereist een zorgvuldige medicamenteuze behandeling en regelmatige opvolging door een zorgverlener. Het is belangrijk om medicijnen volgens voorschrift in te nemen, zoals ontstekingsremmers en luchtwegverwijders. Daarnaast moeten COPD-patiënten regelmatig hun gezondheid laten controleren en de aanbevolen vaccinaties, zoals tegen influenza en pneumokokken, ontvangen.

COPD en hart- en vaatziekte effectieve strategieën ter risico vermindering

Belang van onderzoek

COPD-patiënten hebben een verhoogd risico op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten, maar er zijn effectieve strategieën om dit risico te verminderen. Het stoppen met roken, regelmatige lichaamsbeweging, een gezonde voeding en een zorgvuldige medicamenteuze behandeling zijn essentiële stappen om de hart- en vaatgezondheid te verbeteren. Door deze maatregelen te implementeren verlaagt u al uw risico. Essentieel is om regelmatige controles te ondergaan, voor zowel uw hart als uw longen. Op deze manier kunnen COPD-patiënten hun algehele welzijn verbeteren en het risico op hart- en vaatziekten aanzienlijk verminderen. Raadpleeg na aanleiding van uw onderzoek een zorgverlener voor persoonlijk advies en begeleiding op maat.

Voorkomen is beter dan genezen

Start uw volledig vergoed hartonderzoek

Boek uw geheel kosteloze onderzoek bij een locatie bij u in de buurt

Volledig vergoed door de zorgverzekeraar

De meest complete pre-check

Huid onderzoek

Bij het huidonderzoek wordt er een scan gemaakt van een verdacht plekje en beoordeeld door een dermatoloog. Bij periodieke controle kan enige wijziging van het plekje direct geconstateerd worden.

spirometrie

Long onderzoek

De longfunctiemeting wordt uitgevoerd door middel van een spirometrie.  Afwijkingen bij dit onderzoek kunnen mogelijk duiden op COPD. Gevolg van COPD is dat u 2,5 keer zoveel risico loopt op hart- en vaatziekte.

Hart filmpje

Hart filmpje

Een ECG is een hartfilmpje dat de elektrische signalen van het hart in een grafiek weergeeft. Zo kan bekeken worden of uw hartritme afwijkingen vertoont of u een hartinfarct doormaakt, of heeft gemaakt.

bloeddruk meting

Bloeddruk meting

Bij de bloeddrukmeting wordt uw bovenste en onderste bloeddruk gemeten. Een hoge bloeddruk vormt een belasting voor uw hart en maakt u gevoeliger voor hartaanvallen en beroerten. 

saturatie meting

Saturatie meting

Een saturatiemeter meet het gehalte zuurstof in uw bloed op. Afwijkingen hiervan kunnen duiden op COPD of een abnormale hoge bloeddruk in de longen. Beide zorgen voor meer risico op hart- en vaatziekte

doppleronderzoek vergoedhartonderzoek

Doppler onderzoek

28 augustus beschikbaar! Een doppleronderzoek meet de stroomsnelheid en richting van het bloed in de aders en slagaders. Hierdoor kan de arts nagaan of er sprake is van een verstopping van de bloedvaten.

5/5
"Vandaag bij Medi health care group locatie Uden geweest. Goeie ervaring! Lieve mevrouw Mari-Anne deed alle onderzoeken. Duidelijke uitleg betreft de onderzoeken en duidelijke uitleg betreft het vervolg. En gelijk al een afspraak kunnen maken voor volgend jaar."
Helma Kremer
5/5
"Deze preventieve huidanalyse en ECG werden heel snel ingepland nadat ik een vragenlijstje invulde via link instagram. Afspraak startte precies op tijd. De uitleg over het onderzoek was duidelijk en de dermatoloog was vriendelijk en rustig waardoor je je op je gemak voelt. Ik heb 1 gratis scan en 1 betaalde van verschillende moedervlekken laten opsturen. Als het goed is heb ik binnen 3 weken de uitslag.."
M Van Weerdenburg
5/5
"Er werd snel gebeld voor n afspraak en we waren snel aan de beurt. Supervriendelijk geholpen met duidelijke uitleg. Ook het gratis scannen van een moedervlek trok ons over de streep in deze dure tijd! Ik was samen met mijn zoon voor allebei n moedervlek. Ook het gratis ecg was een kans. Anders ben je afhankelijk van je huisarts , die denkt dat hij alles weet en die te vaak niet doorverwijst! Een dermatoloog is n specialist die er verstand van heeft. Voorkomen is beter als genezen.."
Louise