Kennisbank

Kom hier meer te weten over hart- en vaatziekten

Inhoudsopgave

Collecteweek hartstichting: gaat u doneren of collecteren?

Wellicht nog onbekend voor de meeste, maar van 9 tot en met 15 april 2023 staat de collecteweek van de hartstichting gepland. Gelukkig kan zelfs buiten deze week er op verschillende manieren geld binnengehaald worden voor onderzoek naar hart- en vaatziekte. Waarom is collecteren nu zo belangrijk en waarvoor wordt uw geld ingezet wanneer u doneert aan de hartstichting?

Collecteren en doneren belangrijk

In Nederland zijn circa 1,7 miljoen mensen gediagnosticeerd met een hart- of vaatziekte. Wordt er geen actie gevoerd tegen deze aandoening, is naar schatting binnen 7 jaar dit aantal met maar liefst 1 miljoen gestegen. Uw donatie aan de hartstichting kan dus enorm verschil maken bij alle getroffenen.

Waar wordt het gedoneerde geld voor gebruikt?

Het geld wordt voor verschillende doeleinden ingezet. Zo wordt het gebruikt om de Nederlandse samenleving hartgezonder te maken, wordt het geld ingezet ter preventie van hart- en vaatziekte, maar nog belangrijker: het financieren van wetenschappelijk onderzoek naar hart- en vaatziekte. Er wordt onder andere onderzoek gedaan naar de erfelijke aanleg van hart- en vaatziektes en hoe deze is op te sporen. Verder wordt het urgente thema onderzocht tussen de verschillen van hart- en vaatziekte bij mannen en vrouwen, maar ook welke invloed corona heeft gehad op de toenemende hart- en vaatziekte patiënten.

Hoe u geld kan ophalen tijdens de collecteweek

Collecteweek hartstichting gaat u doneren of collecteren

Er zijn 3 manieren waarop geld opgehaald kan worden door collectanten van de hartstichting. U kan collecteren via uw mobiele telefoon. Waar u een persoonlijke collectepagina kan inrichten. Verder kan u aan de deur collecteren waar u contant geld kan ophalen in bijvoorbeeld uw wijk. Als laatste biedt de hartstichting de mogelijkheid om online te collecteren door berichtjes te sturen naar bijvoorbeeld vrienden en familie.

Niet collecteren, maar wel aandacht vragen

Uiteraard kan u door dit artikel te delen aandacht vragen voor de collecte week zodat men ervan op de hoogte is en wellicht zelf wordt geënthousiasmeerd om ook geld op te halen voor de hartstichting. Aandacht vragen voor preventie van hart- en vaatziekte kan ook door uw vrienden en familie op de hoogte te stellen van de mogelijkheid om preventief hart- en vaatonderzoek te laten uitvoeren. Dit kan bijvoorbeeld bij een van de locaties van MediHealthGroup zonder een verwijzing van een huisarts. Deze onderzoeken zijn volledig vergoed door de zorgverzekeraar en gaan dus niet af van het eigen risico.

Doet u mee aan de strijd tegen hart en vaatziekten?

Voorkomen is beter dan genezen

Start uw volledig vergoed hartonderzoek

Boek uw geheel kosteloze onderzoek bij een locatie bij u in de buurt

Volledig vergoed door de zorgverzekeraar

De meest complete pre-check

Huid onderzoek

Bij het huidonderzoek wordt er een scan gemaakt van een verdacht plekje en beoordeeld door een dermatoloog. Bij periodieke controle kan enige wijziging van het plekje direct geconstateerd worden.

spirometrie

Long onderzoek

De longfunctiemeting wordt uitgevoerd door middel van een spirometrie.  Afwijkingen bij dit onderzoek kunnen mogelijk duiden op COPD. Gevolg van COPD is dat u 2,5 keer zoveel risico loopt op hart- en vaatziekte.

Hart filmpje

Hart filmpje

Een ECG is een hartfilmpje dat de elektrische signalen van het hart in een grafiek weergeeft. Zo kan bekeken worden of uw hartritme afwijkingen vertoont of u een hartinfarct doormaakt, of heeft gemaakt.

bloeddruk meting

Bloeddruk meting

Bij de bloeddrukmeting wordt uw bovenste en onderste bloeddruk gemeten. Een hoge bloeddruk vormt een belasting voor uw hart en maakt u gevoeliger voor hartaanvallen en beroerten. 

saturatie meting

Saturatie meting

Een saturatiemeter meet het gehalte zuurstof in uw bloed op. Afwijkingen hiervan kunnen duiden op COPD of een abnormale hoge bloeddruk in de longen. Beide zorgen voor meer risico op hart- en vaatziekte

doppleronderzoek vergoedhartonderzoek

Doppler onderzoek

28 augustus beschikbaar! Een doppleronderzoek meet de stroomsnelheid en richting van het bloed in de aders en slagaders. Hierdoor kan de arts nagaan of er sprake is van een verstopping van de bloedvaten.

5/5
"Vandaag bij Medi health care group locatie Uden geweest. Goeie ervaring! Lieve mevrouw Mari-Anne deed alle onderzoeken. Duidelijke uitleg betreft de onderzoeken en duidelijke uitleg betreft het vervolg. En gelijk al een afspraak kunnen maken voor volgend jaar."
Helma Kremer
5/5
"Deze preventieve huidanalyse en ECG werden heel snel ingepland nadat ik een vragenlijstje invulde via link instagram. Afspraak startte precies op tijd. De uitleg over het onderzoek was duidelijk en de dermatoloog was vriendelijk en rustig waardoor je je op je gemak voelt. Ik heb 1 gratis scan en 1 betaalde van verschillende moedervlekken laten opsturen. Als het goed is heb ik binnen 3 weken de uitslag.."
M Van Weerdenburg
5/5
"Er werd snel gebeld voor n afspraak en we waren snel aan de beurt. Supervriendelijk geholpen met duidelijke uitleg. Ook het gratis scannen van een moedervlek trok ons over de streep in deze dure tijd! Ik was samen met mijn zoon voor allebei n moedervlek. Ook het gratis ecg was een kans. Anders ben je afhankelijk van je huisarts , die denkt dat hij alles weet en die te vaak niet doorverwijst! Een dermatoloog is n specialist die er verstand van heeft. Voorkomen is beter als genezen.."
Louise