Kennisbank

Kom hier meer te weten over hart- en vaatziekten

Inhoudsopgave

Cardioloog: 9 redenen voor een cardiovasculair onderzoek

Bezoek cardioloog gebeurt te weinig 

Een bezoek aan de cardioloog gebeurt vandaag de dag nog te weinig. Doodsoorzaak nummer 1 in Nederland zijn hart- en vaatziekten, waardoor een cardiologisch onderzoek belangrijk kan zijn. Iedere dag overlijden gemiddeld 130 personen door een cardiovasculaire aandoening. Ongeveer 1,7 miljoen Nederlanders staan onder behandeling van een hartaandoening bij een cardioloog.

Risicogroep volgens de cardioloog

Ruim 2,4 miljoen Nederlanders vanaf 40 jaar lopen – zonder dat zij zich er bewust van zijn – risico op een beroerte of hartinfarct. Een verhoogde bloeddruk, cholesterol en bloedsuikerspiegel worden namelijk niet opgemerkt. Omdat lichamelijke klachten niet worden opgemerkt, blijft een bezoek aan de huisarts uit. Niet tijdig behandelen, kan lijden tot te laat herkennen van hart- en vaatziekten met mogelijk ernstige gevolgen. Het is zeer aan te raden om de conditie van het hart- en bloedvaten te laten onderzoeken. Hieronder volgen 9 redenen voor een vergoed hartonderzoek.

Cardioloog verhoogd cholesterol voeding
1. Advies huisarts

Bespreek met de huisarts dat u uw cholesterol, bloeddruk en bloedsuikerspiegel wil laten meten. Mocht de huisarts het advies geven om een cardioloog te raadplegen, volg dit advies dan op. Maak zo snel mogelijk een afspraak en wacht niet af.

2. Familiegeschiedenis

Onderzoek de gezondheidsgeschiedenis van de familie. Hebben uw naasten zoals vader of broer voor hun 55ste levensjaar, of uw moeder of zus voor hun 65ste een hartaanval of beroerte gehad? In dat geval kan het mogelijk zijn dat u risico loopt. Hart- en vaatziekten kunnen namelijk erfelijk zijn. Wacht niet langer met een bezoek aan de cardioloog voor verdere onderzoek.

3) Hoog cholesterol

Aan de hand van een bloedtest, kan de huisarts de cholesterolgehalte bepalen. De waarde cholesterolgehalte mag niet hoger zijn dan 5 mmol/l. Er wordt gesproken van een sterke verhoging bij 8 mmol/l of meer. Bovendien wordt er eveneens gesproken over een te hoog cholesterol, indien het LDL-gehalte hoger is dan 3,0 mmol/l.
Bij voorbaat zal de huisarts adviseren om het voedingspatroon en levensstijl aan te passen. Indien dit onvoldoende resultaat biedt, kan de huisarts cholesterolverlagende medicijnen voorschrijven. Bovendien kan de huisarts u doorverwijzen naar een cardioloog. Wij adviseren dit advies op te volgen.

4) Hoge bloeddruk

Indien de bloeddruk te hoog is, moet het hart meer kracht zetten om het bloed door de vaten te pompen. Slagaders kunnen hierdoor beschadigd raken, waardoor het risico op hart- en vaatziekten toeneemt. Een hoge bloeddruk kan door verschillende redenen optreden. Om de oorzaak vast te stellen, zal de cardioloog meerdere onderzoeken moeten uitvoeren.

Controle cardioloog onderzoek hart
5) Roken

Rookgedrag vormt een grote risicofactor voor hart- en vaatziekten. Dit geldt voor zowel historisch rookgedrag en indien u nog elke dag een sigaret opsteekt. Roken verlaagt de zuurstofstroom naar het hart. Daarmee verhoogt de bloeddruk en hartslag. Daarnaast beschadigen de chemische stoffen die in sigarettenrook bevinden de cellen langs de slagaders. Het is zeer aan te raden om een bezoek aan de cardioloog te plegen.

6. Diabetes

Diabetes type 1 of 2 patiënten hebben meer kans op hart- en vaatziekten. Diabetes type 1 of 2 kan leiden tot aderverkalking, hoog cholesterol, hoge bloeddruk en hoge suikerwaarden in het bloed. Bij deze aandoening zijn dit risicofactoren voor hart- en vaatziekten. Indien u één (of meerdere) symptomen – hieronder bij alinea 10 – van hart- en vaatziekten ervaart, dan wordt u strikt geadviseerd om vlug een cardioloog te raadplegen.

7. Moeilijke zwangerschap of pre-eclampsie

Vrouwen hebben tijdens een zwangerschap of na een menopauze de meeste kans voor het ontwikkelen van een hartaandoening. Een complicatie die kan opspelen is de pre-eclampsie. Dit is vaak een verborgen risicofactor voor hart- en vaatziekten. Dit werd vroeger zwangerschapsvergiftiging genoemd. Bij deze complicatie is er sprake van een te hoge bloeddruk in combinatie met eiwitverlies via de urine. Bedenk of er sprake is geweest van een moeilijke zwangerschap en raadpleeg voor de zekerheid een cardioloog.

8. 40+ en starten met sporten

40 jaar of ouder en u wilt graag starten met sporten? Controleer dan bij voorbaat uw gezondheid bij de cardioloog. De cardioloog kan u oefeningen aanraden die goed zijn voor uw hart.

Cardioloog sportadvies beweging
9. Pijn in de hartstreek

Onderaan volgt een overzicht met symptomen van een mogelijke hartaandoening. Indien men één of meerdere van deze symptomen ervaart, is het strikt aan te reden om de huisarts te bezoeken. De huisarts kan bij serieuze problemen tijdig doorverwijzen naar een cardioloog:

 1. ernstige druk, pijn of ongemak in de borst;
 2. pijn of ongemak dat zich verspreidt in de schouders, nek, armen of kaak;
 3. pijn op de borst die intenser wordt;
 4. pijn op de borst die niet wordt verlicht door rust.
 5. pijn op de borst in combinatie met symptomen van: zweten, koele, klamme huid en/of bleekheid, kortademigheid, misselijkheid of braken, duizeligheid of flauwvallen, onverklaarbare zwakte of vermoeidheid, snelle of onregelmatige pols;
 6. pijn in de kaak, nek, bovenrug en of borst;
 7. heesheid vanwege druk op de stembanden;
 8. moeite met slikken;
 9. hartkloppingen;
 10. lage bloeddruk;
 11. preventie hart- en vaatziekten.

Helaas doen mensen het te weinig, maar laat u regelmatig controleren. Met name boven het 40ste levensjaar is het aan te raden om de levensstijl en voedingspatroon kritisch te beoordelen en te wijzigen. Weten of u indicaties heeft voor hart- en vaataandoeningen? Wij helpen u graag verder.

Vergoed hartonderzoek

Voorkomen is beter dan genezen

Start uw volledig vergoed hartonderzoek

Boek uw geheel kosteloze onderzoek bij een locatie bij u in de buurt

Volledig vergoed door de zorgverzekeraar

De meest complete pre-check

Huid onderzoek

Bij het huidonderzoek wordt er een scan gemaakt van een verdacht plekje en beoordeeld door een dermatoloog. Bij periodieke controle kan enige wijziging van het plekje direct geconstateerd worden.

spirometrie

Long onderzoek

De longfunctiemeting wordt uitgevoerd door middel van een spirometrie.  Afwijkingen bij dit onderzoek kunnen mogelijk duiden op COPD. Gevolg van COPD is dat u 2,5 keer zoveel risico loopt op hart- en vaatziekte.

Hart filmpje

Hart filmpje

Een ECG is een hartfilmpje dat de elektrische signalen van het hart in een grafiek weergeeft. Zo kan bekeken worden of uw hartritme afwijkingen vertoont of u een hartinfarct doormaakt, of heeft gemaakt.

bloeddruk meting

Bloeddruk meting

Bij de bloeddrukmeting wordt uw bovenste en onderste bloeddruk gemeten. Een hoge bloeddruk vormt een belasting voor uw hart en maakt u gevoeliger voor hartaanvallen en beroerten. 

saturatie meting

Saturatie meting

Een saturatiemeter meet het gehalte zuurstof in uw bloed op. Afwijkingen hiervan kunnen duiden op COPD of een abnormale hoge bloeddruk in de longen. Beide zorgen voor meer risico op hart- en vaatziekte

doppleronderzoek vergoedhartonderzoek

Doppler onderzoek

28 augustus beschikbaar! Een doppleronderzoek meet de stroomsnelheid en richting van het bloed in de aders en slagaders. Hierdoor kan de arts nagaan of er sprake is van een verstopping van de bloedvaten.

5/5
"Vandaag bij Medi health care group locatie Uden geweest. Goeie ervaring! Lieve mevrouw Mari-Anne deed alle onderzoeken. Duidelijke uitleg betreft de onderzoeken en duidelijke uitleg betreft het vervolg. En gelijk al een afspraak kunnen maken voor volgend jaar."
Helma Kremer
5/5
"Deze preventieve huidanalyse en ECG werden heel snel ingepland nadat ik een vragenlijstje invulde via link instagram. Afspraak startte precies op tijd. De uitleg over het onderzoek was duidelijk en de dermatoloog was vriendelijk en rustig waardoor je je op je gemak voelt. Ik heb 1 gratis scan en 1 betaalde van verschillende moedervlekken laten opsturen. Als het goed is heb ik binnen 3 weken de uitslag.."
M Van Weerdenburg
5/5
"Er werd snel gebeld voor n afspraak en we waren snel aan de beurt. Supervriendelijk geholpen met duidelijke uitleg. Ook het gratis scannen van een moedervlek trok ons over de streep in deze dure tijd! Ik was samen met mijn zoon voor allebei n moedervlek. Ook het gratis ecg was een kans. Anders ben je afhankelijk van je huisarts , die denkt dat hij alles weet en die te vaak niet doorverwijst! Een dermatoloog is n specialist die er verstand van heeft. Voorkomen is beter als genezen.."
Louise