Kennisbank

Kom hier meer te weten over hart- en vaatziekten

Inhoudsopgave

Bouwberoepen behoeven medisch onderzoek

Bouwmedewerkers hebben het zwaar te verduren: Lange dagen van fysiek werk in barre omstandigheden zoals kou, regen of juist hitte. Niet alleen het fysiek risicovolle zware werk waar ongelukken veel voorkomen, draagt bij aan het feit dat bouwberoepen medisch onderzoek behoeven, maar ook door de factoren waar vele geen rekening mee houden. Bouwpersoneel loopt, zonder hier bewust van te zijn, een verhoogd risico op verschillende (chronische)ziektes. Lees hier waarom en voor welke ziektes mensen in de bouw risico lopen.

Hart- en vaatziekte bij bouwmedewerkers

U vraagt uzelf misschien af waarom het specifiek voor bouwmedewerkers van belang om een vergoed hartonderzoek te laten uitvoeren? Uit onderzoek blijkt dat circa 25% van de bouwmedewerkers een verhoogd risico hebben op hart- en vaatziekte. Dit percentage bevat enkel de bouwvakkers die hiervan op de hoogte zijn, vele zijn zich niet bewust van het risico dat zij lopen op bijvoorbeeld een aneurysma of een beroerte. Het risico op hart- en vaatziekte wordt veroorzaakt door overgewicht, een te hoog cholesterol door ongezonde voeding, maar ook door beschadigde longen. Slechts weinig mensen zijn op de hoogte van de waanzinnig grote invloed die beschadigde longen hebben op hart- en vaatziekte. Wanneer men beschadigde longen heeft en lijdt aan COPD loopt u 2,5 keer zoveel kans op het ontwikkelen van hart- en vaatziekte. Hieronder wordt uitgelegd waarom vooral bouwmedewerkers een verhoogd risico op longbeschadiging hebben. Zelfs als zij niet roken.

Bouwberoepen behoeven medisch onderzoek

Beschadigde longen bij vakmensen in de bouw

Allereerst, beschadigde longen kunnen uiteindelijk, als dit niet op tijd wordt vastgesteld, resulteren in chronische bronchitis of longemfyseem, ook wel COPD. Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat maar liefst 66,67% van het personeel lijdt aan matige tot ernstige COPD. De ontwikkeling van COPD wordt veroorzaakt door blootstelling aan gevaarlijke stoffen en fijn stoffen die veelvuldig voorkomen in de bouw. De gecombineerde blootstelling aan dampen, gassen, rook en (fijn)stof tijdens de werkzaamheden is desastreus voor de conditie van de longen. Metselaars, stukadoors en dakdekkers lijken een groter risico te lopen, maar ook in andere bouwberoepen kan blootstelling leiden tot ernstige longbeschadiging. Deze longbeschadiging kunnen uiteindelijk lijden tot COPD. Indien er al sprake is van COPD, is het van belang om hier zo spoedig mogelijk achter te komen zodat de levensstijl voldoende aangepast kan worden om de schade in het vervolg te beperken en de kwaliteit van leven te behouden.

Rookgedrag bij bouwpersoneel

Uiteraard speelt het rookgedrag in de bouw ook een belangrijke rol in het veelvuldig voorkomen van COPD bij bouwpersoneel. Om vroegtijdig in te grijpen wanneer de beschadiging van de longen nog beperkt is en op die manier de kwaliteit van het leven te behouden, is het dus raadzaam voor bouwmedewerkers om periodiek een vergoed longonderzoek uit te voeren. Tevens, weet men na het longfunctieonderzoek ook of zij een verhoogd risico hebben op hart- en vaatziekte.

Buitenwerken als risicofactor voor huidkanker

Helaas worden er in Nederland geen cijfers bijgehouden van het voorkomen van huidkanker bij mensen in de bouw. In Duitsland wel, waar de diagnose huidkanker bij bouwpersoneel jaarlijks drastisch stijgt. Daar is inmiddels de werkgever zelfs verantwoordelijk voor het beschermen van personeel tegen uv-straling. Uit het onderzoek blijk namelijk dat de kans op het ontwikkelen van (huid)kanker in de bouw vier tot vijf maal groter is dan gemiddeld. FNV Bouw vindt dat er een verplichting moet komen van zonnebrandcrème en UV-beschermende kleding op de bouwplaats. Huidkanker ontwikkeld zich langzaam waardoor beschadiging van 10 jaar geleden nu tot uiting kan komen. Ontzettend belangrijk daarom voor bouwpersoneel om verdachte plekjes regelmatig te laten controleren.

Voorkomen is beter dan genezen

Start uw volledig vergoed hartonderzoek

Boek uw geheel kosteloze onderzoek bij een locatie bij u in de buurt

Volledig vergoed door de zorgverzekeraar

De meest complete pre-check

Huid onderzoek

Bij het huidonderzoek wordt er een scan gemaakt van een verdacht plekje en beoordeeld door een dermatoloog. Bij periodieke controle kan enige wijziging van het plekje direct geconstateerd worden.

spirometrie

Long onderzoek

De longfunctiemeting wordt uitgevoerd door middel van een spirometrie.  Afwijkingen bij dit onderzoek kunnen mogelijk duiden op COPD. Gevolg van COPD is dat u 2,5 keer zoveel risico loopt op hart- en vaatziekte.

Hart filmpje

Hart filmpje

Een ECG is een hartfilmpje dat de elektrische signalen van het hart in een grafiek weergeeft. Zo kan bekeken worden of uw hartritme afwijkingen vertoont of u een hartinfarct doormaakt, of heeft gemaakt.

bloeddruk meting

Bloeddruk meting

Bij de bloeddrukmeting wordt uw bovenste en onderste bloeddruk gemeten. Een hoge bloeddruk vormt een belasting voor uw hart en maakt u gevoeliger voor hartaanvallen en beroerten. 

saturatie meting

Saturatie meting

Een saturatiemeter meet het gehalte zuurstof in uw bloed op. Afwijkingen hiervan kunnen duiden op COPD of een abnormale hoge bloeddruk in de longen. Beide zorgen voor meer risico op hart- en vaatziekte

doppleronderzoek vergoedhartonderzoek

Doppler onderzoek

28 augustus beschikbaar! Een doppleronderzoek meet de stroomsnelheid en richting van het bloed in de aders en slagaders. Hierdoor kan de arts nagaan of er sprake is van een verstopping van de bloedvaten.

5/5
"Vandaag bij Medi health care group locatie Uden geweest. Goeie ervaring! Lieve mevrouw Mari-Anne deed alle onderzoeken. Duidelijke uitleg betreft de onderzoeken en duidelijke uitleg betreft het vervolg. En gelijk al een afspraak kunnen maken voor volgend jaar."
Helma Kremer
5/5
"Deze preventieve huidanalyse en ECG werden heel snel ingepland nadat ik een vragenlijstje invulde via link instagram. Afspraak startte precies op tijd. De uitleg over het onderzoek was duidelijk en de dermatoloog was vriendelijk en rustig waardoor je je op je gemak voelt. Ik heb 1 gratis scan en 1 betaalde van verschillende moedervlekken laten opsturen. Als het goed is heb ik binnen 3 weken de uitslag.."
M Van Weerdenburg
5/5
"Er werd snel gebeld voor n afspraak en we waren snel aan de beurt. Supervriendelijk geholpen met duidelijke uitleg. Ook het gratis scannen van een moedervlek trok ons over de streep in deze dure tijd! Ik was samen met mijn zoon voor allebei n moedervlek. Ook het gratis ecg was een kans. Anders ben je afhankelijk van je huisarts , die denkt dat hij alles weet en die te vaak niet doorverwijst! Een dermatoloog is n specialist die er verstand van heeft. Voorkomen is beter als genezen.."
Louise