Bouwmedewerkers hebben het zwaar te verduren: Lange dagen van fysiek werk in barre omstandigheden zoals kou, regen of juist hitte. Niet alleen het fysiek risicovolle zware werk waar ongelukken veel voorkomen, draagt bij aan het feit dat bouwberoepen medisch onderzoek behoeven, maar ook door de factoren waar vele geen rekening mee houden. Bouwpersoneel loopt, zonder hier bewust van te zijn, een verhoogd risico op verschillende (chronische)ziektes. Lees hier waarom en voor welke ziektes mensen in de bouw risico lopen.
Hart- en vaatziekte bij bouwmedewerkers
U vraagt uzelf misschien af waarom het specifiek voor bouwmedewerkers van belang om een vergoed hartonderzoek te laten uitvoeren? Uit onderzoek blijkt dat circa 25% van de bouwmedewerkers een verhoogd risico hebben op hart- en vaatziekte. Dit percentage bevat enkel de bouwvakkers die hiervan op de hoogte zijn, vele zijn zich niet bewust van het risico dat zij lopen op bijvoorbeeld een aneurysma of een beroerte. Het risico op hart- en vaatziekte wordt veroorzaakt door overgewicht, een te hoog cholesterol door ongezonde voeding, maar ook door beschadigde longen. Slechts weinig mensen zijn op de hoogte van de waanzinnig grote invloed die beschadigde longen hebben op hart- en vaatziekte. Wanneer men beschadigde longen heeft en lijdt aan COPD loopt u 2,5 keer zoveel kans op het ontwikkelen van hart- en vaatziekte. Hieronder wordt uitgelegd waarom vooral bouwmedewerkers een verhoogd risico op longbeschadiging hebben. Zelfs als zij niet roken.
Beschadigde longen bij vakmensen in de bouw
Allereerst, beschadigde longen kunnen uiteindelijk, als dit niet op tijd wordt vastgesteld, resulteren in chronische bronchitis of longemfyseem, ook wel COPD. Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat maar liefst 66,67% van het personeel lijdt aan matige tot ernstige COPD. De ontwikkeling van COPD wordt veroorzaakt door blootstelling aan gevaarlijke stoffen en fijn stoffen die veelvuldig voorkomen in de bouw. De gecombineerde blootstelling aan dampen, gassen, rook en (fijn)stof tijdens de werkzaamheden is desastreus voor de conditie van de longen. Metselaars, stukadoors en dakdekkers lijken een groter risico te lopen, maar ook in andere bouwberoepen kan blootstelling leiden tot ernstige longbeschadiging. Deze longbeschadiging kunnen uiteindelijk lijden tot COPD. Indien er al sprake is van COPD, is het van belang om hier zo spoedig mogelijk achter te komen zodat de levensstijl voldoende aangepast kan worden om de schade in het vervolg te beperken en de kwaliteit van leven te behouden.
Rookgedrag bij bouwpersoneel
Uiteraard speelt het rookgedrag in de bouw ook een belangrijke rol in het veelvuldig voorkomen van COPD bij bouwpersoneel. Om vroegtijdig in te grijpen wanneer de beschadiging van de longen nog beperkt is en op die manier de kwaliteit van het leven te behouden, is het dus raadzaam voor bouwmedewerkers om periodiek een vergoed longonderzoek uit te voeren. Tevens, weet men na het longfunctieonderzoek ook of zij een verhoogd risico hebben op hart- en vaatziekte.
Buitenwerken als risicofactor voor huidkanker
Helaas worden er in Nederland geen cijfers bijgehouden van het voorkomen van huidkanker bij mensen in de bouw. In Duitsland wel, waar de diagnose huidkanker bij bouwpersoneel jaarlijks drastisch stijgt. Daar is inmiddels de werkgever zelfs verantwoordelijk voor het beschermen van personeel tegen uv-straling. Uit het onderzoek blijk namelijk dat de kans op het ontwikkelen van (huid)kanker in de bouw vier tot vijf maal groter is dan gemiddeld. FNV Bouw vindt dat er een verplichting moet komen van zonnebrandcrème en UV-beschermende kleding op de bouwplaats. Huidkanker ontwikkeld zich langzaam waardoor beschadiging van 10 jaar geleden nu tot uiting kan komen. Ontzettend belangrijk daarom voor bouwpersoneel om verdachte plekjes regelmatig te laten controleren.