Bij een hartritmestoornis klopt het hart niet in een normaal ritme, maar is het ritme afwijkend. Een afwijking van het hartritme kan bijvoorbeeld ontstaan doordat men lijdt aan boezemfibrilleren. Dit is een veelvoorkomende hartritmestoornis waardoor het belangrijk is dat men de symptomen gaat herkennen van boezemfibrilleren om op tijd hier actie op te ondernemen.
Introductie van atriumfibrilleren
Boezemfibrilleren komt voornamelijk bij ouderen voor. Het hart klopt niet regelmatig en veelal in een sneller tempo dan normaal. Gelukkig is de stoornis niet levensbedreigend, maar moet het wel behandeld worden omdat het fibrilleren schade kan brengen aan het hart. Bij atriumfibrilleren ontstaat er een elektrische prikkel niet op slechts één plek in de boezem, maar op meerdere plekken. De AV-knoop laat normaliter deze prikkels door, maar omdat er zoveel prikkels zijn bij boezemfibrilleren, lukt dit niet meer. Er wordt slechts een deel van de prikkels doorgelaten naar de kamers. Echter, de hoeveelheid prikkels zijn nog steeds significant meer dan bij een normaal hart. De prikkels laten de kamers samentrekken en dit gebeurd dan veel vaker dan normaal en buiten ritme. Hierdoor neemt de hartslag significant toe.
Wanneer loop ik risico op boezemfibrilleren?
Boezemfibrilleren kan veelal een duidelijke oorzaak hebben, maar over het algemeen zijn er meerdere aspecten die meespelen bij het ontstaan. Deze factoren vergroten het risico op het krijgen van boezemfibrilleren. Men loopt een verhoogd risico wanneer zij:
- Een hoge bloeddruk hebben
- Lijden aan diabetes
- Hartproblemen hebben (gehad) zoals een hartinfarct, hartfalen, hartspierziekte, hartklepziekte of een aangeboren hartaandoening
- Een te snel werkende schildklier hebben
- Een ontsteking hebben (bijvoorbeeld longontsteking)
- Regelmatig alcohol consumeren voor een langdurige periode
- Lijden aan (slaap)apneu
Meer dan 18% van de mensen boven de 85 jaar, heeft last van boezemfibrilleren. Ook bij mensen met diabetes wordt atriumfibrilleren vaker gediagnosticeerd.

Symptomen van boezemfibrilleren
Veelal voelt men dat het hartritme van slag is. Overige klachten die ervaren kunnen worden bij atriumfibrilleren zijn:
- een onregelmatige hartslag (fladderen)
- hartbonken
- transpireren
- duizeligheid
- vermoeidheid
- kortademigheid
- een beklemmend gevoel op de borst
Het is verstandig om een hartonderzoek te laten uitvoeren wanneer u voor het eerst hartkloppingen ervaart die niet na een aantal minuten rust nemen, overgaan. Ook wanneer u een hele snelle onregelmatige hartslag krijgt, de hartkloppingen steeds erger worden of wanneer u uzelf veel zorgen maakt en veel last hebt. Er moet direct met de huisarts contact opgenomen wanneer er bijkomende klachten worden ervaren naast bovengenoemde zoals pijn op de borst, benauwdheid, misselijkheid of duizeling, zweten en bleek zijn.
Diagnosticeren van atriumfibrilleren
Wanneer u twijfelt of u mogelijk lijdt aan boezemfibrilleren is het verstandig om één van de volgende onderzoeken uit te voeren:
- hartfilmpje (ECG)
- echografie
- Holteronderzoek
- inspanningstest
Aan de hand van bijvoorbeeld een afwijking bij de ECG, kan de cardioloog bepalen of er sprake is van boezemfibrilleren. Belangrijk is om vroegtijdig op klachten te acteren. Boezemfibrilleren kan namelijk op lange termijn zorgen voor bloedstolselvorming in het hart of andere delen van het lichaam. Daarnaast kan de pompfunctie van het hart verslechteren waardoor hartfalen of erger ontstaan. Twijfel bij klachten niet om een volledig vergoed hartonderzoek uit te voeren. Tijdens dit onderzoek zal uw ECG beoordeeld worden door de cardioloog.