Kennisbank

Kom hier meer te weten over hart- en vaatziekten

Inhoudsopgave

Boezemfibrilleren: 7 symptomen en risicofactoren

Bij een hartritmestoornis klopt het hart niet in een normaal ritme, maar is het ritme afwijkend. Een afwijking van het hartritme kan bijvoorbeeld ontstaan doordat men lijdt aan boezemfibrilleren. Dit is een veelvoorkomende hartritmestoornis waardoor het belangrijk is dat men de symptomen gaat herkennen van boezemfibrilleren om op tijd hier actie op te ondernemen.

Introductie van atriumfibrilleren

Boezemfibrilleren komt voornamelijk bij ouderen voor. Het hart klopt niet regelmatig en veelal in een sneller tempo dan normaal. Gelukkig is de stoornis niet levensbedreigend, maar moet het wel behandeld worden omdat het fibrilleren schade kan brengen aan het hart.  Bij atriumfibrilleren ontstaat er een elektrische prikkel niet op slechts één plek in de boezem, maar op meerdere plekken. De AV-knoop laat normaliter deze prikkels door, maar omdat er zoveel prikkels zijn bij boezemfibrilleren, lukt dit niet meer. Er wordt slechts een deel van de prikkels doorgelaten naar de kamers. Echter, de hoeveelheid prikkels zijn nog steeds significant meer dan bij een normaal hart. De prikkels laten de kamers samentrekken en dit gebeurd dan veel vaker dan normaal en buiten ritme. Hierdoor neemt de hartslag significant toe.

Wanneer loop ik risico op boezemfibrilleren?

Boezemfibrilleren kan veelal een duidelijke oorzaak hebben, maar over het algemeen zijn er meerdere aspecten die meespelen bij het ontstaan. Deze factoren vergroten het risico op het krijgen van boezemfibrilleren. Men loopt een verhoogd risico wanneer zij:

 1. Een hoge bloeddruk hebben
 2. Lijden aan diabetes
 3. Hartproblemen hebben (gehad) zoals een hartinfarct, hartfalen, hartspierziekte, hartklepziekte of een aangeboren hartaandoening
 4. Een te snel werkende schildklier hebben
 5. Een ontsteking hebben (bijvoorbeeld longontsteking)
 6. Regelmatig alcohol consumeren voor een langdurige periode
 7. Lijden aan (slaap)apneu

Meer dan 18% van de mensen boven de 85 jaar, heeft last van boezemfibrilleren. Ook bij mensen met diabetes wordt atriumfibrilleren vaker gediagnosticeerd.

symptomen boezemfibrilleren

Symptomen van boezemfibrilleren

Veelal voelt men dat het hartritme van slag is. Overige klachten die ervaren kunnen worden bij atriumfibrilleren zijn:

 

 1. een onregelmatige hartslag (fladderen)
 2. hartbonken
 3. transpireren
 4. duizeligheid
 5. vermoeidheid
 6. kortademigheid
 7. een beklemmend gevoel op de borst

Het is verstandig om een hartonderzoek te laten uitvoeren wanneer u voor het eerst hartkloppingen ervaart die niet na een aantal minuten rust nemen, overgaan. Ook wanneer u een hele snelle onregelmatige hartslag krijgt, de hartkloppingen steeds erger worden of wanneer u uzelf veel zorgen maakt en veel last hebt. Er moet direct met de huisarts contact opgenomen wanneer er bijkomende klachten worden ervaren naast bovengenoemde zoals pijn op de borst, benauwdheid, misselijkheid of duizeling, zweten en bleek zijn.

Diagnosticeren van atriumfibrilleren

Wanneer u twijfelt of u mogelijk lijdt aan boezemfibrilleren is het verstandig om één van de volgende onderzoeken uit te voeren:

 • hartfilmpje (ECG)
 • echografie
 • Holteronderzoek
 • inspanningstest

Aan de hand van bijvoorbeeld een afwijking bij de ECG, kan de cardioloog bepalen of er sprake is van boezemfibrilleren. Belangrijk is om vroegtijdig op klachten te acteren. Boezemfibrilleren kan namelijk op lange termijn zorgen voor bloedstolselvorming in het hart of andere delen van het lichaam. Daarnaast kan de pompfunctie van het hart verslechteren waardoor hartfalen of erger ontstaan. Twijfel bij klachten niet om een volledig vergoed hartonderzoek uit te voeren. Tijdens dit onderzoek zal uw ECG beoordeeld worden door de cardioloog.   

Voorkomen is beter dan genezen

Start uw volledig vergoed hartonderzoek

Boek uw geheel kosteloze onderzoek bij een locatie bij u in de buurt

Volledig vergoed door de zorgverzekeraar

De meest complete pre-check

Huid onderzoek

Bij het huidonderzoek wordt er een scan gemaakt van een verdacht plekje en beoordeeld door een dermatoloog. Bij periodieke controle kan enige wijziging van het plekje direct geconstateerd worden.

spirometrie

Long onderzoek

De longfunctiemeting wordt uitgevoerd door middel van een spirometrie.  Afwijkingen bij dit onderzoek kunnen mogelijk duiden op COPD. Gevolg van COPD is dat u 2,5 keer zoveel risico loopt op hart- en vaatziekte.

Hart filmpje

Hart filmpje

Een ECG is een hartfilmpje dat de elektrische signalen van het hart in een grafiek weergeeft. Zo kan bekeken worden of uw hartritme afwijkingen vertoont of u een hartinfarct doormaakt, of heeft gemaakt.

bloeddruk meting

Bloeddruk meting

Bij de bloeddrukmeting wordt uw bovenste en onderste bloeddruk gemeten. Een hoge bloeddruk vormt een belasting voor uw hart en maakt u gevoeliger voor hartaanvallen en beroerten. 

saturatie meting

Saturatie meting

Een saturatiemeter meet het gehalte zuurstof in uw bloed op. Afwijkingen hiervan kunnen duiden op COPD of een abnormale hoge bloeddruk in de longen. Beide zorgen voor meer risico op hart- en vaatziekte

doppleronderzoek vergoedhartonderzoek

Doppler onderzoek

28 augustus beschikbaar! Een doppleronderzoek meet de stroomsnelheid en richting van het bloed in de aders en slagaders. Hierdoor kan de arts nagaan of er sprake is van een verstopping van de bloedvaten.

5/5
"Vandaag bij Medi health care group locatie Uden geweest. Goeie ervaring! Lieve mevrouw Mari-Anne deed alle onderzoeken. Duidelijke uitleg betreft de onderzoeken en duidelijke uitleg betreft het vervolg. En gelijk al een afspraak kunnen maken voor volgend jaar."
Helma Kremer
5/5
"Deze preventieve huidanalyse en ECG werden heel snel ingepland nadat ik een vragenlijstje invulde via link instagram. Afspraak startte precies op tijd. De uitleg over het onderzoek was duidelijk en de dermatoloog was vriendelijk en rustig waardoor je je op je gemak voelt. Ik heb 1 gratis scan en 1 betaalde van verschillende moedervlekken laten opsturen. Als het goed is heb ik binnen 3 weken de uitslag.."
M Van Weerdenburg
5/5
"Er werd snel gebeld voor n afspraak en we waren snel aan de beurt. Supervriendelijk geholpen met duidelijke uitleg. Ook het gratis scannen van een moedervlek trok ons over de streep in deze dure tijd! Ik was samen met mijn zoon voor allebei n moedervlek. Ook het gratis ecg was een kans. Anders ben je afhankelijk van je huisarts , die denkt dat hij alles weet en die te vaak niet doorverwijst! Een dermatoloog is n specialist die er verstand van heeft. Voorkomen is beter als genezen.."
Louise