Kennisbank

Kom hier meer te weten over hart- en vaatziekten

Inhoudsopgave

Bloeddruk reguleren tijdens de feestdagen: Verantwoord eten

De feestdagen zijn een periode van vreugde, samenzijn en overvloedig eten. Hoewel dit een geweldige tijd van het jaar is, kan het overmatig genieten van feestmaaltijden en snacks leiden tot pieken in de bloeddruk. Het is essentieel om je bloeddruk te reguleren om een gezond hart te behouden, zelfs te midden van festiviteiten. In dit artikel delen we waardevolle tips en inzichten om je bloeddruk te beheersen tijdens de feestdagen.

Tips voor bloeddrukregulatie tijdens kerst

  1. Minder Zout, Meer Kruiden

Overmatige zoutinname kan de bloeddruk verhogen. Kies voor kruiden en specerijen om smaak aan je feestgerechten toe te voegen in plaats van zout. Knoflook, basilicum en kurkuma zijn niet alleen smaakvol, maar hebben ook bloeddrukverlagende eigenschappen.

  1. Wees Matig met Alcohol

Alcohol kan de bloeddruk beïnvloeden, vooral in overmatige hoeveelheden. Geniet met mate en wissel af met water om gehydrateerd te blijven.

  1. Voeg Kaliumrijke Voeding Toe

Kalium is gunstig voor het reguleren van de bloeddruk. Kies voor voedingsmiddelen zoals bananen, sinaasappels, spinazie en zoete aardappelen om je kaliuminname te verhogen.

  1. Maak Gezonde Keuzes bij Buffetten

Feestelijke buffetten verleiden vaak tot overeten. Maak bewuste keuzes door te kiezen voor gegrilde groenten, magere eiwitten en volkoren opties. Vermijd gefrituurd voedsel en overdreven vette sauzen.

  1. Blijf Actief

Houd je lichaam in beweging tijdens de feestdagen. Maak een wandeling na het eten of plan leuke, actieve activiteiten met vrienden en familie. Regelmatige lichaamsbeweging kan helpen de bloeddruk op een gezond niveau te houden.

Conclusie

Met de juiste keuzes en aandacht voor je gezondheid, kun je volop van de feestdagen genieten zonder je bloeddruk in gevaar te brengen. Door bewust te eten, actief te blijven en te genieten van gezonde feestelijke gerechten, kun je een positieve impact hebben op je bloeddruk en algemene welzijn.

Remember, een gezond hart is het mooiste geschenk dat je jezelf kunt geven, vooral tijdens deze feestelijke periode. Cheers to a heart-healthy holiday season!

Voorkomen is beter dan genezen

Start uw volledig vergoed hartonderzoek

Boek uw geheel kosteloze onderzoek bij een locatie bij u in de buurt

Volledig vergoed door de zorgverzekeraar

De meest complete pre-check

Huid onderzoek

Bij het huidonderzoek wordt er een scan gemaakt van een verdacht plekje en beoordeeld door een dermatoloog. Bij periodieke controle kan enige wijziging van het plekje direct geconstateerd worden.

spirometrie

Long onderzoek

De longfunctiemeting wordt uitgevoerd door middel van een spirometrie.  Afwijkingen bij dit onderzoek kunnen mogelijk duiden op COPD. Gevolg van COPD is dat u 2,5 keer zoveel risico loopt op hart- en vaatziekte.

Hart filmpje

Hart filmpje

Een ECG is een hartfilmpje dat de elektrische signalen van het hart in een grafiek weergeeft. Zo kan bekeken worden of uw hartritme afwijkingen vertoont of u een hartinfarct doormaakt, of heeft gemaakt.

bloeddruk meting

Bloeddruk meting

Bij de bloeddrukmeting wordt uw bovenste en onderste bloeddruk gemeten. Een hoge bloeddruk vormt een belasting voor uw hart en maakt u gevoeliger voor hartaanvallen en beroerten. 

saturatie meting

Saturatie meting

Een saturatiemeter meet het gehalte zuurstof in uw bloed op. Afwijkingen hiervan kunnen duiden op COPD of een abnormale hoge bloeddruk in de longen. Beide zorgen voor meer risico op hart- en vaatziekte

doppleronderzoek vergoedhartonderzoek

Doppler onderzoek

28 augustus beschikbaar! Een doppleronderzoek meet de stroomsnelheid en richting van het bloed in de aders en slagaders. Hierdoor kan de arts nagaan of er sprake is van een verstopping van de bloedvaten.

5/5
"Vandaag bij Medi health care group locatie Uden geweest. Goeie ervaring! Lieve mevrouw Mari-Anne deed alle onderzoeken. Duidelijke uitleg betreft de onderzoeken en duidelijke uitleg betreft het vervolg. En gelijk al een afspraak kunnen maken voor volgend jaar."
Helma Kremer
5/5
"Deze preventieve huidanalyse en ECG werden heel snel ingepland nadat ik een vragenlijstje invulde via link instagram. Afspraak startte precies op tijd. De uitleg over het onderzoek was duidelijk en de dermatoloog was vriendelijk en rustig waardoor je je op je gemak voelt. Ik heb 1 gratis scan en 1 betaalde van verschillende moedervlekken laten opsturen. Als het goed is heb ik binnen 3 weken de uitslag.."
M Van Weerdenburg
5/5
"Er werd snel gebeld voor n afspraak en we waren snel aan de beurt. Supervriendelijk geholpen met duidelijke uitleg. Ook het gratis scannen van een moedervlek trok ons over de streep in deze dure tijd! Ik was samen met mijn zoon voor allebei n moedervlek. Ook het gratis ecg was een kans. Anders ben je afhankelijk van je huisarts , die denkt dat hij alles weet en die te vaak niet doorverwijst! Een dermatoloog is n specialist die er verstand van heeft. Voorkomen is beter als genezen.."
Louise