Kennisbank

Kom hier meer te weten over hart- en vaatziekten

Inhoudsopgave

Bijwerkingen van medicatie tegen hartritmestoornissen

Hartritmestoornissen kunnen behandeld worden met verschillende medicijnen. Hoewel deze medicijnen goed werken om de hartslag te reguleren, kunnen ze helaas ook bijwerkingen veroorzaken. In dit artikel worden de meest voorkomende bijwerkingen van medicatie tegen hartritmestoornissen uiteengezet zodat u bij herkenning dit kan bespreken met uw arts.

Duizeligheid en licht gevoel in het hoofd

Een van de meest voorkomende bijwerkingen van medicatie tegen hartritmestoornissen is duizeligheid en een licht gevoel in het hoofd. Er hoeft niet meteen sprake van paniek te zijn de duizeligheid kan namelijk optreden doordat de medicatie de bloeddruk verlaagt en de hartslag vertraagt. Het is belangrijk om te onthouden dat deze bijwerkingen vaak vanzelf verdwijnen na enkele dagen of weken. Wel goed om te onthouden is dat als de duizeligheid en het licht gevoel in het hoofd niet weggaan, het belangrijk is om contact op te nemen met uw arts.

Maagklachten door medicatie

Bijwerkingen van medicatie tegen hartritmestoornissen

Een ander veelvoorkomende bijwerking van medicatie tegen hartritmestoornissen die als erg vervelend ervaren kan worden, zijn maagklachten. De klachten kunnen zich uiten in vorm van misselijkheid, braken, buikpijn en diarree. Deze bijwerkingen kunnen verergeren als u het medicijn op een nuchtere maag inneemt. Uw arts kan u adviseren om het medicijn met voedsel in te nemen om de kans op maagklachten te verminderen.

Veranderingen in de hartslag

Sommige medicijnen tegen hartritmestoornissen kunnen paradoxale veranderingen in de hartslag veroorzaken. Dit betekent dat het medicijn juist het tegenovergestelde effect heeft van wat het zou moeten doen. Zo kan een medicijn dat bedoeld is om de hartslag te verlagen, de hartslag juist verhogen. Dit kan leiden tot onregelmatige hartslag of zelfs hartritmestoornissen. U hoeft niet direct bang te zijn dat dit bij u gebeurd. Want vanwege dit risico is het uiterst belangrijk om regelmatig een hartslagmeting te laten uitvoeren door uw arts. De huisarts kan dan vroegtijdig dit probleem achterhalen waardoor het niet tot erger lijdt.

Allergische reacties

In zeldzame gevallen kan medicatie tegen hartritmestoornissen een allergische reactie veroorzaken. Let daarom op de symptomen zodat u adequaat actie kan ondernemen wanneer u bij een van de zeldzame gevallen behoort. De symptomen kunnen variëren van milde reacties, zoals huiduitslag, tot ernstige reacties, zoals anafylaxie. Bij anafylaxie is het van belang direct contact op te nemen met uw huisarts. Anafylaxie is namelijk een ernstige allergische reactie waarbij tegelijk of na korte tijd tenminste twee van onderstaande symptomen optreden:

  • Jeuk, roodheid, vlekken of zwellingen;
  • Buikpijn, misselijk, braken, overgeven of diarree;
  • Piepen, hoesten, benauwdheid;
  • Slap worden, niet aanspreekbaar zijn.

Als u symptomen van een allergische reactie ervaart, zoals ademhalingsproblemen, zwelling van het gezicht, lippen of tong, neem dan onmiddellijk contact op met een arts.

Advisering arts

Medicatie tegen hartritmestoornissen kan dus helaas bijwerkingen veroorzaken, zoals duizeligheid, maagklachten, veranderingen in de hartslag en allergische reacties. Het is belangrijk om deze bijwerkingen te herkennen zodat u deze bespreekbaar kan maken met uw arts indien deze optreden. Uw arts kan u dan adviseren over manieren om deze bijwerkingen te verminderen of te voorkomen. Het is ook belangrijk om regelmatig uw hartslag te laten controleren om te zien of de medicatie effectief is de bedoeling is natuurlijk dat uw hartslag weer in een normaal ritme gaat kloppen.

Voorkomen is beter dan genezen

Start uw volledig vergoed hartonderzoek

Boek uw geheel kosteloze onderzoek bij een locatie bij u in de buurt

Volledig vergoed door de zorgverzekeraar

De meest complete pre-check

Huid onderzoek

Bij het huidonderzoek wordt er een scan gemaakt van een verdacht plekje en beoordeeld door een dermatoloog. Bij periodieke controle kan enige wijziging van het plekje direct geconstateerd worden.

spirometrie

Long onderzoek

De longfunctiemeting wordt uitgevoerd door middel van een spirometrie.  Afwijkingen bij dit onderzoek kunnen mogelijk duiden op COPD. Gevolg van COPD is dat u 2,5 keer zoveel risico loopt op hart- en vaatziekte.

Hart filmpje

Hart filmpje

Een ECG is een hartfilmpje dat de elektrische signalen van het hart in een grafiek weergeeft. Zo kan bekeken worden of uw hartritme afwijkingen vertoont of u een hartinfarct doormaakt, of heeft gemaakt.

bloeddruk meting

Bloeddruk meting

Bij de bloeddrukmeting wordt uw bovenste en onderste bloeddruk gemeten. Een hoge bloeddruk vormt een belasting voor uw hart en maakt u gevoeliger voor hartaanvallen en beroerten. 

saturatie meting

Saturatie meting

Een saturatiemeter meet het gehalte zuurstof in uw bloed op. Afwijkingen hiervan kunnen duiden op COPD of een abnormale hoge bloeddruk in de longen. Beide zorgen voor meer risico op hart- en vaatziekte

doppleronderzoek vergoedhartonderzoek

Doppler onderzoek

28 augustus beschikbaar! Een doppleronderzoek meet de stroomsnelheid en richting van het bloed in de aders en slagaders. Hierdoor kan de arts nagaan of er sprake is van een verstopping van de bloedvaten.

5/5
"Vandaag bij Medi health care group locatie Uden geweest. Goeie ervaring! Lieve mevrouw Mari-Anne deed alle onderzoeken. Duidelijke uitleg betreft de onderzoeken en duidelijke uitleg betreft het vervolg. En gelijk al een afspraak kunnen maken voor volgend jaar."
Helma Kremer
5/5
"Deze preventieve huidanalyse en ECG werden heel snel ingepland nadat ik een vragenlijstje invulde via link instagram. Afspraak startte precies op tijd. De uitleg over het onderzoek was duidelijk en de dermatoloog was vriendelijk en rustig waardoor je je op je gemak voelt. Ik heb 1 gratis scan en 1 betaalde van verschillende moedervlekken laten opsturen. Als het goed is heb ik binnen 3 weken de uitslag.."
M Van Weerdenburg
5/5
"Er werd snel gebeld voor n afspraak en we waren snel aan de beurt. Supervriendelijk geholpen met duidelijke uitleg. Ook het gratis scannen van een moedervlek trok ons over de streep in deze dure tijd! Ik was samen met mijn zoon voor allebei n moedervlek. Ook het gratis ecg was een kans. Anders ben je afhankelijk van je huisarts , die denkt dat hij alles weet en die te vaak niet doorverwijst! Een dermatoloog is n specialist die er verstand van heeft. Voorkomen is beter als genezen.."
Louise