Kennisbank

Kom hier meer te weten over hart- en vaatziekten

Inhoudsopgave

Behandelingen Atherosclerose: Strategieën voor het beheersen van de ziekte

Atherosclerose is een veelvoorkomende vorm van hart- en vaatziekte die wordt gekenmerkt door de ophoping van plaque in de slagaders. Deze plaque bestaat uit cholesterol, vetten, calcium en andere stoffen. De plaque is gevaarlijk voor de gezondheid omdat het kan leiden tot verstoppingen in de slagaders. Dit is een bedreiging voor de gezondheid omdat door een belemmerde bloedstroom het risico op hartaanvallen en beroertes wordt verhoogd. Gelukkig zijn er verschillende behandelingsopties beschikbaar die kunnen helpen bij het beheersen van deze ziekte en het verminderen van de risico’s die gepaard gaan met aderverkalking.

Veranderingen van levensstijl bij aderverkalking

Een van de eerste en meest effectieve behandelingsopties voor atherosclerose is het maken van veranderingen in de levensstijl. Dit omvat het aanpassen van het dieet om voedingsmiddelen te vermijden die rijk zijn aan cholesterol en verzadigde vetten, en in plaats daarvan voedingsmiddelen te eten die rijk zijn aan vezels, fruit en groenten. Regelmatige lichaamsbeweging kan ook bevorderlijk zijn voor het verminderen van de risico’s die gepaard gaan met vaatvernauwing. Zo zou u  bijvoorbeeld dagelijks kunnen wandelen of joggen. Stoppen met roken is ook een essentiële stap in de juiste richting omdat roken een belangrijke risicofactor is voor atherosclerose en andere hart- en vaatziekten. Als laatste is het belangrijk om het stressgehalte in uw leven te minimaliseren. Stress kan de bloeddruk verhogen en de progressie van atherosclerose versnellen. U kan ook stress verlagende activiteiten zoals yoga, meditatie of ademhalingsoefeningen toepassen.

Medicijnen bij vernauwing van de vaten

aderverkalking

Als alleen veranderingen in de levensstijl niet voldoende zijn om de risico’s van atherosclerose te beheersen, kan de arts ervoor kiezen om medicijnen voor te schrijven. De meest voorkomende medicijnen die worden gebruikt om aderverkalking te behandelen is statine. Dit medicijn helpt bij het verminderen van de hoeveelheid cholesterol in het bloed en het voorkomen van de opbouw van plaque in de slagaders. Andere medicijnen die kunnen worden voorgeschreven zijn bloeddrukverlagende middelen en bloedverdunners. Al deze medicatiemiddelen hebben negatieve bijwerkingen waardoor eerst wordt aangeraden om de plaqueaanslag op een natuurlijke manier te behandelen.

Operatieve behandeling van aderverkalking

Als de plaque in de slagaders zo ernstig is dat het de bloedstroom belemmert, kunnen verschillende operatieve ingrepen overwogen worden. Een van de meest voorkomende behandeling die wordt gebruikt om atherosclerose te behandelen is angioplastiek. Dit omvat het inbrengen van een ballon in de slagader en deze op te blazen om de bloedstroom te herstellen. Soms wordt er ook een stent geplaatst om de slagader open te houden. In ernstigere gevallen kan een bypass-operatie nodig zijn. Bij deze operatie zal een ader of slagader uit een ander deel van het lichaam en het gebruiken om de verstopte slagader te omzeilen.

Conclusie behandeling vaatvernauwing

Atherosclerose is een ernstige en potentieel levensbedreigende ziekte die veelal voorkomen kan worden door het aanpassen van de levensstijl. Belangrijk is om dit vroegtijdige te doen om zo het risico op een hartstilstand of een beroerte te minimaliseren. Bang dat u wellicht risico loopt op een hartstilstand of beroerte? U kan dan een vergoed hart onderzoek laten uitvoeren om de gezondheid van uw hart inzichtelijk te krijgen.

Voorkomen is beter dan genezen

Start uw volledig vergoed hartonderzoek

Boek uw geheel kosteloze onderzoek bij een locatie bij u in de buurt

Volledig vergoed door de zorgverzekeraar

De meest complete pre-check

Huid onderzoek

Bij het huidonderzoek wordt er een scan gemaakt van een verdacht plekje en beoordeeld door een dermatoloog. Bij periodieke controle kan enige wijziging van het plekje direct geconstateerd worden.

spirometrie

Long onderzoek

De longfunctiemeting wordt uitgevoerd door middel van een spirometrie.  Afwijkingen bij dit onderzoek kunnen mogelijk duiden op COPD. Gevolg van COPD is dat u 2,5 keer zoveel risico loopt op hart- en vaatziekte.

Hart filmpje

Hart filmpje

Een ECG is een hartfilmpje dat de elektrische signalen van het hart in een grafiek weergeeft. Zo kan bekeken worden of uw hartritme afwijkingen vertoont of u een hartinfarct doormaakt, of heeft gemaakt.

bloeddruk meting

Bloeddruk meting

Bij de bloeddrukmeting wordt uw bovenste en onderste bloeddruk gemeten. Een hoge bloeddruk vormt een belasting voor uw hart en maakt u gevoeliger voor hartaanvallen en beroerten. 

saturatie meting

Saturatie meting

Een saturatiemeter meet het gehalte zuurstof in uw bloed op. Afwijkingen hiervan kunnen duiden op COPD of een abnormale hoge bloeddruk in de longen. Beide zorgen voor meer risico op hart- en vaatziekte

doppleronderzoek vergoedhartonderzoek

Doppler onderzoek

28 augustus beschikbaar! Een doppleronderzoek meet de stroomsnelheid en richting van het bloed in de aders en slagaders. Hierdoor kan de arts nagaan of er sprake is van een verstopping van de bloedvaten.

5/5
"Vandaag bij Medi health care group locatie Uden geweest. Goeie ervaring! Lieve mevrouw Mari-Anne deed alle onderzoeken. Duidelijke uitleg betreft de onderzoeken en duidelijke uitleg betreft het vervolg. En gelijk al een afspraak kunnen maken voor volgend jaar."
Helma Kremer
5/5
"Deze preventieve huidanalyse en ECG werden heel snel ingepland nadat ik een vragenlijstje invulde via link instagram. Afspraak startte precies op tijd. De uitleg over het onderzoek was duidelijk en de dermatoloog was vriendelijk en rustig waardoor je je op je gemak voelt. Ik heb 1 gratis scan en 1 betaalde van verschillende moedervlekken laten opsturen. Als het goed is heb ik binnen 3 weken de uitslag.."
M Van Weerdenburg
5/5
"Er werd snel gebeld voor n afspraak en we waren snel aan de beurt. Supervriendelijk geholpen met duidelijke uitleg. Ook het gratis scannen van een moedervlek trok ons over de streep in deze dure tijd! Ik was samen met mijn zoon voor allebei n moedervlek. Ook het gratis ecg was een kans. Anders ben je afhankelijk van je huisarts , die denkt dat hij alles weet en die te vaak niet doorverwijst! Een dermatoloog is n specialist die er verstand van heeft. Voorkomen is beter als genezen.."
Louise