Kennisbank

Kom hier meer te weten over hart- en vaatziekten

Inhoudsopgave

Behandeling van kanker en de bijkomende cardiovasculaire risico’s

De strijd tegen kanker heeft in de afgelopen decennia aanzienlijke vooruitgang geboekt, wat heeft geleid tot verbeterde overlevingskansen voor patiënten. Echter, deze vooruitgang heeft ook een toename van cardiovasculaire problemen bij kankerpatiënten met zich meegebracht. In dit artikel verkennen we de complexe relatie tussen kankerbehandelingen en cardiovasculaire risico’s, en bieden we inzicht in strategieën om deze risico’s te beheersen.

De stijgende trend van kanker en cardiovasculaire zorg

Het aantal kankergevallen blijft stijgen, en het is van groot belang om te begrijpen hoe kanker en cardiovasculaire gezondheid met elkaar verweven zijn. Deze trend benadrukt de noodzaak van samenwerking tussen medische specialismen om de beste zorg te bieden aan kankerpatiënten.

Het Belang van cardiovasculair risicoprofiel

Voorafgaand aan kankerbehandeling is het cruciaal om het cardiovasculaire risicoprofiel van de patiënt vast te stellen. Tijdens de behandeling kunnen sommige therapieën de gezondheid van het hart beïnvloeden. Zelfs na succesvolle kankerbehandeling kunnen er langdurige cardiovasculaire problemen ontstaan. De European Society of Cardiology biedt een nuttig rekenprogramma, HFA-ICOS, om preventieve cardiologische evaluaties te plannen en de beste zorg te bieden.

Behandeling van kanker en de bijkomende cardiovasculaire risico's

Cardiotoxiciteit bij kankerbehandelingen

Verschillende kankerbehandelingen brengen het risico op cardiotoxiciteit met zich mee, wat schade aan het hart en het circulatiesysteem kan veroorzaken. Deze risico’s variëren afhankelijk van de behandeling en moeten zorgvuldig worden geëvalueerd.

Preventie en monitoring van cardiotoxiciteit

Het is van essentieel belang om patiënten op te delen in groepen zonder bekende cardiovasculaire risicofactoren en die met risicofactoren. Preventieve screening en monitoring zijn nodig om cardiotoxiciteit te voorkomen of te behandelen.

Specifieke behandelingen en risico's

  • Bij gelijktijdige behandeling met anthracycline chemotherapie en HER2-therapie kan het gebruik van medicijnen zoals ACE-remmers en bètablokkers de hartfunctie beschermen.

  • Borstkankerpatiënten ondergaan vaak HER2-therapie, wat het risico op hartproblemen verhoogt.

  • 5-FU, gebruikt bij gastro-intestinale tumoren, kan cardiologische aandoeningen veroorzaken.

  • Anti-VEGF-behandelingen kunnen bloeddrukverhoging en hartritmestoornissen veroorzaken.

Andere kankerbehandelingen en hun invloed op hartgezondheid

Oncologische aandoeningen van het lymfoïde stelsel en behandelingen met GnRH-agonisten bij prostaatcarcinoom kunnen cardiovasculaire complicaties met zich meebrengen.

Endocriene Behandelingen en Hun Uitdagingen

Endocriene behandelingen, zoals tamoxifen en aromatase remmers, hebben hun eigen risico’s en uitdagingen, waaronder veneuze trombo-embolie en cardiovasculaire events.

Radiotherapie en Risico op Hart- en Vaatziekten

Radiotherapie kan versnelde atherosclerose veroorzaken, wat de kans op hart- en vaatziekten vergroot.

Stamceltransplantatie en Cardiovasculaire Gevoeligheid

Patiënten die stamceltransplantatie hebben ondergaan, hebben een verhoogd risico op cardiovasculaire aandoeningen.

Het is van cruciaal belang om de cardiovasculaire gezondheid van kankerpatiënten nauwlettend te volgen en strategieën te implementeren om mogelijke risico’s te beheren. MediHealthGroup staat als organisatie klaar om volledig vergoed onderzoek, advies en ondersteuning te bieden in de zorg voor deze patiënten. Samen kunnen we de strijd tegen kanker voeren terwijl we de cardiovasculaire gezondheid van patiënten beschermen.

Voorkomen is beter dan genezen

Start uw volledig vergoed hartonderzoek

Boek uw geheel kosteloze onderzoek bij een locatie bij u in de buurt

Volledig vergoed door de zorgverzekeraar

De meest complete pre-check

Huid onderzoek

Bij het huidonderzoek wordt er een scan gemaakt van een verdacht plekje en beoordeeld door een dermatoloog. Bij periodieke controle kan enige wijziging van het plekje direct geconstateerd worden.

spirometrie

Long onderzoek

De longfunctiemeting wordt uitgevoerd door middel van een spirometrie.  Afwijkingen bij dit onderzoek kunnen mogelijk duiden op COPD. Gevolg van COPD is dat u 2,5 keer zoveel risico loopt op hart- en vaatziekte.

Hart filmpje

Hart filmpje

Een ECG is een hartfilmpje dat de elektrische signalen van het hart in een grafiek weergeeft. Zo kan bekeken worden of uw hartritme afwijkingen vertoont of u een hartinfarct doormaakt, of heeft gemaakt.

bloeddruk meting

Bloeddruk meting

Bij de bloeddrukmeting wordt uw bovenste en onderste bloeddruk gemeten. Een hoge bloeddruk vormt een belasting voor uw hart en maakt u gevoeliger voor hartaanvallen en beroerten. 

saturatie meting

Saturatie meting

Een saturatiemeter meet het gehalte zuurstof in uw bloed op. Afwijkingen hiervan kunnen duiden op COPD of een abnormale hoge bloeddruk in de longen. Beide zorgen voor meer risico op hart- en vaatziekte

doppleronderzoek vergoedhartonderzoek

Doppler onderzoek

28 augustus beschikbaar! Een doppleronderzoek meet de stroomsnelheid en richting van het bloed in de aders en slagaders. Hierdoor kan de arts nagaan of er sprake is van een verstopping van de bloedvaten.

5/5
"Vandaag bij Medi health care group locatie Uden geweest. Goeie ervaring! Lieve mevrouw Mari-Anne deed alle onderzoeken. Duidelijke uitleg betreft de onderzoeken en duidelijke uitleg betreft het vervolg. En gelijk al een afspraak kunnen maken voor volgend jaar."
Helma Kremer
5/5
"Deze preventieve huidanalyse en ECG werden heel snel ingepland nadat ik een vragenlijstje invulde via link instagram. Afspraak startte precies op tijd. De uitleg over het onderzoek was duidelijk en de dermatoloog was vriendelijk en rustig waardoor je je op je gemak voelt. Ik heb 1 gratis scan en 1 betaalde van verschillende moedervlekken laten opsturen. Als het goed is heb ik binnen 3 weken de uitslag.."
M Van Weerdenburg
5/5
"Er werd snel gebeld voor n afspraak en we waren snel aan de beurt. Supervriendelijk geholpen met duidelijke uitleg. Ook het gratis scannen van een moedervlek trok ons over de streep in deze dure tijd! Ik was samen met mijn zoon voor allebei n moedervlek. Ook het gratis ecg was een kans. Anders ben je afhankelijk van je huisarts , die denkt dat hij alles weet en die te vaak niet doorverwijst! Een dermatoloog is n specialist die er verstand van heeft. Voorkomen is beter als genezen.."
Louise