Kennisbank

Kom hier meer te weten over hart- en vaatziekten

Inhoudsopgave

Astmamedicijn Salbutamol en bruin vet: Een nieuwe ontdekking

Recent onderzoek aan het Leids Universitair Medisch Centrum heeft opwindende nieuwe inzichten onthuld over de relatie tussen het astmamedicijn Salbutamol en bruin vetweefsel. Dit onderzoek werpt licht op de mogelijkheid van innovatieve behandelingen voor hart- en vaatziekten en opent deuren naar een gezondere toekomst voor velen.

Bruin vetweefsel en energieverbranding: De sleutel tot gezondheid

Het is al enige tijd bekend dat koude temperaturen bruin vetweefsel activeren, wat resulteert in het verbranden van calorieën en het handhaven van onze lichaamstemperatuur. Hoe actiever dit bruine vetweefsel is, hoe sneller onze stofwisseling werkt. Deze ontdekking heeft geleid tot verdere verkenning van hoe deze kennis kan worden toegepast om de gezondheid te verbeteren.

Onderzoek met Salbutamol: positieve resultaten voor lichaamssamenstelling

Astmamedicijn Salbutamol en bruin vet Een nieuwe ontdekking

In een opmerkelijk experiment werden tien vrijwilligers Salbutamol toegediend. Het bleek dat dit astmamedicijn het bruine vetweefsel aanzienlijk stimuleerde om suiker op te nemen. Intrigerend genoeg vertoonden de vrijwilligers bij wie Salbutamol de suikeropname door bruin vet het meest verhoogde, gunstige effecten op hun lichaamssamenstelling. Ze hadden minder lichaamsvet, een lagere taille-heupverhouding en verminderde niveaus van LDL-cholesterol in hun bloed.

Bruin vet als potentiële behandeling voor diabetes type 2 en hart- en vaatziekten

Hoogleraar Endocrinologie, Patrick Rensen, benadrukt het potentieel van deze bevindingen. “Deze aanpak kan in theorie diabetes type 2 en hart- en vaatziekten tegengaan omdat activatie van bruin vet de hoeveelheid glucose en cholesterol in het bloed kan verminderen,” legt hij uit. Dit opent de deur naar nieuwe en doelgerichte behandelingen voor mensen met een hoog risico op deze aandoeningen.

Toekomstig onderzoek en medicinale doorbraken

Het onderzoek stopt hier niet. Hoewel Salbutamol veelbelovende resultaten heeft opgeleverd, zijn er nog uitdagingen te overwinnen. Het medicijn zet namelijk niet alleen bruin vet aan, maar ook andere cellen in het lichaam. Daarom concentreert het vervolgonderzoek zich op het identificeren van een stof die uitsluitend bruin vet activeert, om mogelijke bijwerkingen elders in het lichaam te voorkomen. Dr. Rensen hoopt uiteindelijk dat medicijnen die gericht het bruine vet activeren, mensen met een hoog risico op diabetes type 2 en/of hart- en vaatziekten kunnen behandelen.

Het is essentieel op te merken dat voor mensen met indicaties voor hart- en vaatziekten, er volledig vergoed hartonderzoek beschikbaar is. Dit kan cruciaal zijn om vroegtijdige detectie en passende zorg te waarborgen. 

Voorkomen is beter dan genezen

Start uw volledig vergoed hartonderzoek

Boek uw geheel kosteloze onderzoek bij een locatie bij u in de buurt

Volledig vergoed door de zorgverzekeraar

De meest complete pre-check

Huid onderzoek

Bij het huidonderzoek wordt er een scan gemaakt van een verdacht plekje en beoordeeld door een dermatoloog. Bij periodieke controle kan enige wijziging van het plekje direct geconstateerd worden.

spirometrie

Long onderzoek

De longfunctiemeting wordt uitgevoerd door middel van een spirometrie.  Afwijkingen bij dit onderzoek kunnen mogelijk duiden op COPD. Gevolg van COPD is dat u 2,5 keer zoveel risico loopt op hart- en vaatziekte.

Hart filmpje

Hart filmpje

Een ECG is een hartfilmpje dat de elektrische signalen van het hart in een grafiek weergeeft. Zo kan bekeken worden of uw hartritme afwijkingen vertoont of u een hartinfarct doormaakt, of heeft gemaakt.

bloeddruk meting

Bloeddruk meting

Bij de bloeddrukmeting wordt uw bovenste en onderste bloeddruk gemeten. Een hoge bloeddruk vormt een belasting voor uw hart en maakt u gevoeliger voor hartaanvallen en beroerten. 

saturatie meting

Saturatie meting

Een saturatiemeter meet het gehalte zuurstof in uw bloed op. Afwijkingen hiervan kunnen duiden op COPD of een abnormale hoge bloeddruk in de longen. Beide zorgen voor meer risico op hart- en vaatziekte

doppleronderzoek vergoedhartonderzoek

Doppler onderzoek

28 augustus beschikbaar! Een doppleronderzoek meet de stroomsnelheid en richting van het bloed in de aders en slagaders. Hierdoor kan de arts nagaan of er sprake is van een verstopping van de bloedvaten.

5/5
"Vandaag bij Medi health care group locatie Uden geweest. Goeie ervaring! Lieve mevrouw Mari-Anne deed alle onderzoeken. Duidelijke uitleg betreft de onderzoeken en duidelijke uitleg betreft het vervolg. En gelijk al een afspraak kunnen maken voor volgend jaar."
Helma Kremer
5/5
"Deze preventieve huidanalyse en ECG werden heel snel ingepland nadat ik een vragenlijstje invulde via link instagram. Afspraak startte precies op tijd. De uitleg over het onderzoek was duidelijk en de dermatoloog was vriendelijk en rustig waardoor je je op je gemak voelt. Ik heb 1 gratis scan en 1 betaalde van verschillende moedervlekken laten opsturen. Als het goed is heb ik binnen 3 weken de uitslag.."
M Van Weerdenburg
5/5
"Er werd snel gebeld voor n afspraak en we waren snel aan de beurt. Supervriendelijk geholpen met duidelijke uitleg. Ook het gratis scannen van een moedervlek trok ons over de streep in deze dure tijd! Ik was samen met mijn zoon voor allebei n moedervlek. Ook het gratis ecg was een kans. Anders ben je afhankelijk van je huisarts , die denkt dat hij alles weet en die te vaak niet doorverwijst! Een dermatoloog is n specialist die er verstand van heeft. Voorkomen is beter als genezen.."
Louise