Kennisbank

Kom hier meer te weten over hart- en vaatziekten

Inhoudsopgave

Afvallen met ozempic, diabetesmedicijn: voorkom hart- en vaatziekten wetenschappelijk onderzoek belicht

Afvallen met Ozempic: Het behalen van een gezond gewicht is cruciaal voor het verminderen van het risico op hart- en vaatziekten. Echter, gewichtsverlies kan een complexe uitdaging zijn. Een recent onderzoek werpt licht op een veelbelovende strategie met semaglutide, een innovatief medicijn dat niet alleen bijdraagt aan gewichtsverlies maar ook het risico op hart- en vaatziekten aanzienlijk vermindert, vooral bij patiënten met diabetes. Dit artikel onthult de inzichten van dit baanbrekende onderzoek.

Ozempic en gewichtsverlies: baanbrekend onderzoek

Recent onderzoek onder 17.600 patiënten met ernstig overgewicht, waarvan 20% een hoog risico op hart- en vaatziekten had zonder diabetes, toonde positieve effecten van semaglutide. Gedurende meer dan drie jaar werden de risico’s op een hartinfarct, beroerte en overlijden door hart- en vaatziekten nauwlettend gevolgd.

Afvallen met ozempic, diabetesmedicijn: voorkom hart- en vaatziekten vergoedhartonderzoek MHG

Ontstekingsvermindering met diabetes medicijn

Semaglutide vertoonde ook een aanzienlijke vermindering van ontstekingen (39%) ten opzichte van de placebogroep (3%). Dit is van belang omdat ontstekingen in de bloedvatwand een cruciale rol spelen bij de ontwikkeling van vernauwingen in de slagaders (atherosclerose), wat uiteindelijk kan leiden tot een hartinfarct of beroerte.

Kritische overwegingen bij gewichtsverlies met diabetesmedicijn

Ondanks de positieve uitkomsten zijn er enkele kritische overwegingen:

  1. Het risico op een hartaanval, beroerte en overlijden daalt slechts met 1,5 op de 100 behandelde personen, en deze verbeteringen zijn merkbaar na drie jaar.
  2. De kosten van semaglutide zijn aanzienlijk, en het is van belang af te wegen of de gezondheidsvoordelen opwegen tegen de maatschappelijke kosten.
  3. Het behaalde gewichtsverlies was 8,5%, lager dan de verwachte 16% in eerdere, kortere onderzoeken.
  4. Naast gewichtsverlies kan ook de ontstekingsvermindering door semaglutide bijdragen aan gunstige effecten op hart- en vaatgezondheid.

Semaglutide: Een hoopvolle injectie voor gewichtsverlies en hartgezondheid

Het onderzoek benadrukt de voordelen van semaglutide voor gewichtsverlies en het verminderen van het risico op hart- en vaatziekten. Overleg met uw arts over de mogelijkheid van dit medicijn. Afvallen en verminderen van het risico op hart- en vaatziekten start met een gezonde levensstijl. Door voldoende beweging, gezond eten, gematigd gebruik van alcohol en stoppen met roken kan hieraan bijdragen. 

Vergoed hartonderzoek met ECG

Een gezonde levensstijl is van groot belang, maar periodiek preventief hartonderzoek, inclusief een ECG, speelt ook een essentiële rol. Overweeg een vergoed hartonderzoek om uw hartgezondheid te beoordelen. Deze eenvoudige stap kan aanzienlijk bijdragen aan het verminderen van het risico op hart- en vaatziekten. Neem de controle over uw hartgezondheid voor een lang en gezond leven!

Voorkomen is beter dan genezen

Start uw volledig vergoed hartonderzoek

Boek uw geheel kosteloze onderzoek bij een locatie bij u in de buurt

Volledig vergoed door de zorgverzekeraar

De meest complete pre-check

Huid onderzoek

Bij het huidonderzoek wordt er een scan gemaakt van een verdacht plekje en beoordeeld door een dermatoloog. Bij periodieke controle kan enige wijziging van het plekje direct geconstateerd worden.

spirometrie

Long onderzoek

De longfunctiemeting wordt uitgevoerd door middel van een spirometrie.  Afwijkingen bij dit onderzoek kunnen mogelijk duiden op COPD. Gevolg van COPD is dat u 2,5 keer zoveel risico loopt op hart- en vaatziekte.

Hart filmpje

Hart filmpje

Een ECG is een hartfilmpje dat de elektrische signalen van het hart in een grafiek weergeeft. Zo kan bekeken worden of uw hartritme afwijkingen vertoont of u een hartinfarct doormaakt, of heeft gemaakt.

bloeddruk meting

Bloeddruk meting

Bij de bloeddrukmeting wordt uw bovenste en onderste bloeddruk gemeten. Een hoge bloeddruk vormt een belasting voor uw hart en maakt u gevoeliger voor hartaanvallen en beroerten. 

saturatie meting

Saturatie meting

Een saturatiemeter meet het gehalte zuurstof in uw bloed op. Afwijkingen hiervan kunnen duiden op COPD of een abnormale hoge bloeddruk in de longen. Beide zorgen voor meer risico op hart- en vaatziekte

doppleronderzoek vergoedhartonderzoek

Doppler onderzoek

28 augustus beschikbaar! Een doppleronderzoek meet de stroomsnelheid en richting van het bloed in de aders en slagaders. Hierdoor kan de arts nagaan of er sprake is van een verstopping van de bloedvaten.

5/5
"Vandaag bij Medi health care group locatie Uden geweest. Goeie ervaring! Lieve mevrouw Mari-Anne deed alle onderzoeken. Duidelijke uitleg betreft de onderzoeken en duidelijke uitleg betreft het vervolg. En gelijk al een afspraak kunnen maken voor volgend jaar."
Helma Kremer
5/5
"Deze preventieve huidanalyse en ECG werden heel snel ingepland nadat ik een vragenlijstje invulde via link instagram. Afspraak startte precies op tijd. De uitleg over het onderzoek was duidelijk en de dermatoloog was vriendelijk en rustig waardoor je je op je gemak voelt. Ik heb 1 gratis scan en 1 betaalde van verschillende moedervlekken laten opsturen. Als het goed is heb ik binnen 3 weken de uitslag.."
M Van Weerdenburg
5/5
"Er werd snel gebeld voor n afspraak en we waren snel aan de beurt. Supervriendelijk geholpen met duidelijke uitleg. Ook het gratis scannen van een moedervlek trok ons over de streep in deze dure tijd! Ik was samen met mijn zoon voor allebei n moedervlek. Ook het gratis ecg was een kans. Anders ben je afhankelijk van je huisarts , die denkt dat hij alles weet en die te vaak niet doorverwijst! Een dermatoloog is n specialist die er verstand van heeft. Voorkomen is beter als genezen.."
Louise