Kennisbank

Kom hier meer te weten over hart- en vaatziekten

Inhoudsopgave

Aangeboren hartafwijkingen bij volwassenen

Symptomen, diagnose en behandeling

Aangeboren hartafwijkingen zijn afwijkingen aan het hart die aanwezig zijn vanaf de geboorte. Deze afwijkingen kunnen variëren van mild tot ernstig afwijkingen. Bij de ene afwijking zijn er slechts milde symptomen. Sommige patiënten kunnen pas op latere leeftijd symptomen ontwikkelen. In dit artikel bespreken we de meest voorkomende aangeboren hartafwijkingen bij volwassenen, hun symptomen, diagnose en behandeling.

Atrium septumdefect (ASD)

Een ASD is een opening tussen de linker- en rechterboezem van het hart. Symptomen zijn vaak mild en kunnen bestaan uit kortademigheid, vermoeidheid en hartkloppingen. Het wordt gediagnosticeerd met echocardiografie en kan worden behandeld met medicijnen of een operatie om het defect te sluiten.

Ventrikel septumdefect (VSD)

Een VSD is een opening tussen de linker- en rechterkamer van het hart. Symptomen variëren, maar kunnen bestaan uit kortademigheid, vermoeidheid, en in ernstigere gevallen een blauwachtige verkleuring van de huid. Het wordt gediagnosticeerd met echocardiografie en kan worden behandeld met medicijnen of een operatie om het defect te sluiten.

Pulmonale stenose (PS)

Aangeboren hartafwijkingen bij volwassenen

PS is een vernauwing van de klep die bloed van de rechterkamer naar de longen stuurt. Symptomen variëren, maar kunnen bestaan uit kortademigheid, vermoeidheid, en flauwvallen bij inspanning. Het wordt gediagnosticeerd met echocardiografie en kan worden behandeld met medicijnen of een operatie om de vernauwing te verhelpen.

Aorta stenose (AS)

AS is een vernauwing van de klep die bloed van de linkerhartkamer naar de aorta stuurt. Symptomen kunnen bestaan uit kortademigheid, vermoeidheid, duizeligheid en flauwvallen. Het wordt gediagnosticeerd met echocardiografie en kan worden behandeld met medicijnen of een operatie om de vernauwing te verhelpen.

Tetralogie van Fallot (ToF)

ToF is een aangeboren afwijking waarbij vier afwijkingen samen optreden: een ventrikelseptumdefect, een vernauwing van de pulmonale klep, een verplaatsing van de aorta en verdikking van de rechterhartkamer. Symptomen variëren, maar kunnen bestaan uit kortademigheid, vermoeidheid, en flauwvallen bij inspanning. Het wordt gediagnosticeerd met echocardiografie en kan worden behandeld met medicijnen of een operatie om de afwijkingen te corrigeren.

Ontdekken van aangeboren afwijkingen

Aangeboren hartafwijkingen kunnen op latere leeftijd worden ontdekt en vereisen meestal medische behandeling. ASD, VSD, PS, AS en ToF zijn enkele van de meest voorkomende aangeboren hartafwijkingen bij volwassenen. Symptomen variëren van mild tot ernstig en kunnen worden vastgesteld met behulp van een echocardiografie. Een echocardiografie kan enkel gemaakt worden na doorverwijzing. Wanneer men één van bovengenoemde symptomen ervaart is het verstandig om eerst een hartonderzoek uit te voeren zodat de eerste afwijkingen van de hartslag vastgesteld kunnen worden waarna er een verwijzing gegeven kan worden naar de cardioloog.

Voorkomen is beter dan genezen

Start uw volledig vergoed hartonderzoek

Boek uw geheel kosteloze onderzoek bij een locatie bij u in de buurt

Volledig vergoed door de zorgverzekeraar

De meest complete pre-check

Huid onderzoek

Bij het huidonderzoek wordt er een scan gemaakt van een verdacht plekje en beoordeeld door een dermatoloog. Bij periodieke controle kan enige wijziging van het plekje direct geconstateerd worden.

spirometrie

Long onderzoek

De longfunctiemeting wordt uitgevoerd door middel van een spirometrie.  Afwijkingen bij dit onderzoek kunnen mogelijk duiden op COPD. Gevolg van COPD is dat u 2,5 keer zoveel risico loopt op hart- en vaatziekte.

Hart filmpje

Hart filmpje

Een ECG is een hartfilmpje dat de elektrische signalen van het hart in een grafiek weergeeft. Zo kan bekeken worden of uw hartritme afwijkingen vertoont of u een hartinfarct doormaakt, of heeft gemaakt.

bloeddruk meting

Bloeddruk meting

Bij de bloeddrukmeting wordt uw bovenste en onderste bloeddruk gemeten. Een hoge bloeddruk vormt een belasting voor uw hart en maakt u gevoeliger voor hartaanvallen en beroerten. 

saturatie meting

Saturatie meting

Een saturatiemeter meet het gehalte zuurstof in uw bloed op. Afwijkingen hiervan kunnen duiden op COPD of een abnormale hoge bloeddruk in de longen. Beide zorgen voor meer risico op hart- en vaatziekte

doppleronderzoek vergoedhartonderzoek

Doppler onderzoek

28 augustus beschikbaar! Een doppleronderzoek meet de stroomsnelheid en richting van het bloed in de aders en slagaders. Hierdoor kan de arts nagaan of er sprake is van een verstopping van de bloedvaten.

5/5
"Vandaag bij Medi health care group locatie Uden geweest. Goeie ervaring! Lieve mevrouw Mari-Anne deed alle onderzoeken. Duidelijke uitleg betreft de onderzoeken en duidelijke uitleg betreft het vervolg. En gelijk al een afspraak kunnen maken voor volgend jaar."
Helma Kremer
5/5
"Deze preventieve huidanalyse en ECG werden heel snel ingepland nadat ik een vragenlijstje invulde via link instagram. Afspraak startte precies op tijd. De uitleg over het onderzoek was duidelijk en de dermatoloog was vriendelijk en rustig waardoor je je op je gemak voelt. Ik heb 1 gratis scan en 1 betaalde van verschillende moedervlekken laten opsturen. Als het goed is heb ik binnen 3 weken de uitslag.."
M Van Weerdenburg
5/5
"Er werd snel gebeld voor n afspraak en we waren snel aan de beurt. Supervriendelijk geholpen met duidelijke uitleg. Ook het gratis scannen van een moedervlek trok ons over de streep in deze dure tijd! Ik was samen met mijn zoon voor allebei n moedervlek. Ook het gratis ecg was een kans. Anders ben je afhankelijk van je huisarts , die denkt dat hij alles weet en die te vaak niet doorverwijst! Een dermatoloog is n specialist die er verstand van heeft. Voorkomen is beter als genezen.."
Louise