Kennisbank

Kom hier meer te weten over hart- en vaatziekten

Inhoudsopgave

10 eenvoudige manieren om uw hart gezond te houden

Waarom uw hartgezondheid belangrijk is

Uw hart is een van de belangrijkste organen in uw lichaam en het is daarom dan ook essentieel om ervoor te zorgen dat het gezond blijft. Hartziekten zijn een van de belangrijkste doodsoorzaken wereldwijd. Door een paar eenvoudige veranderingen in uw levensstijl aan te brengen, kunt u uw hart gezond houden en het risico op hartziekten verminderen.

De rol van voeding bij een gezond hart

Een gezond dieet is essentieel voor een gezond hart. Het is belangrijk om voedingsmiddelen te eten die rijk zijn aan voedingsstoffen, zoals vezels, eiwitten, gezonde vetten, vitamines en mineralen. Vermijd voedingsmiddelen die rijk zijn aan verzadigde vetten, transvetten en cholesterol, omdat deze bijdragen aan hartziekten. Een uitgebalanceerd dieet met veel fruit, groenten, volle granen, magere eiwitten en gezonde vetten kan uw hart gezond houden.

Het belang van lichaamsbeweging voor uw hartgezondheid

10 eenvoudige manieren om uw hart gezond te houden

Lichaamsbeweging is essentieel voor een gezond hart. Regelmatige lichaamsbeweging kan uw bloeddruk verlagen, uw cholesterolgehalte verbeteren en uw hartspier sterker maken. Probeer minstens 30 minuten per dag te bewegen, zoals wandelen, fietsen, zwemmen of joggen. Als u niet gewend bent om te bewegen, begin dan langzaam en bouw geleidelijk aan op.

Andere manieren om uw hart gezond te houden

Er zijn nog andere eenvoudige manieren om uw hart gezond te houden. Stoppen met roken is een belangrijke stap, omdat roken bijdraagt aan hartziekten. Verlaag uw stressniveaus door meditatie, yoga of andere ontspanningstechnieken te gebruiken. Beperk uw alcoholinname tot maximaal één drankje per dag. En houd uw gewicht onder controle door een gezond dieet te volgen en regelmatig te bewegen.

Risico op hart- en vaatziekte beperken

Door deze 10 eenvoudige manieren toe te passen, kunt u uw hart gezond houden en het risico op hartziekten verminderen. Het is belangrijk om een gezonde levensstijl te volgen en regelmatig uw bloeddruk, hartritme en cholesterolgehalte te controleren. Als u zich zorgen maakt over uw hartgezondheid, vul dan de gratis pre-check in en ontvang bij indicatie volledig vergoed een onderzoek met medisch advies van een cardioloog.

Voorkomen is beter dan genezen

Start uw volledig vergoed hartonderzoek

Boek uw geheel kosteloze onderzoek bij een locatie bij u in de buurt

Volledig vergoed door de zorgverzekeraar

De meest complete pre-check

Huid onderzoek

Bij het huidonderzoek wordt er een scan gemaakt van een verdacht plekje en beoordeeld door een dermatoloog. Bij periodieke controle kan enige wijziging van het plekje direct geconstateerd worden.

spirometrie

Long onderzoek

De longfunctiemeting wordt uitgevoerd door middel van een spirometrie.  Afwijkingen bij dit onderzoek kunnen mogelijk duiden op COPD. Gevolg van COPD is dat u 2,5 keer zoveel risico loopt op hart- en vaatziekte.

Hart filmpje

Hart filmpje

Een ECG is een hartfilmpje dat de elektrische signalen van het hart in een grafiek weergeeft. Zo kan bekeken worden of uw hartritme afwijkingen vertoont of u een hartinfarct doormaakt, of heeft gemaakt.

bloeddruk meting

Bloeddruk meting

Bij de bloeddrukmeting wordt uw bovenste en onderste bloeddruk gemeten. Een hoge bloeddruk vormt een belasting voor uw hart en maakt u gevoeliger voor hartaanvallen en beroerten. 

saturatie meting

Saturatie meting

Een saturatiemeter meet het gehalte zuurstof in uw bloed op. Afwijkingen hiervan kunnen duiden op COPD of een abnormale hoge bloeddruk in de longen. Beide zorgen voor meer risico op hart- en vaatziekte

doppleronderzoek vergoedhartonderzoek

Doppler onderzoek

28 augustus beschikbaar! Een doppleronderzoek meet de stroomsnelheid en richting van het bloed in de aders en slagaders. Hierdoor kan de arts nagaan of er sprake is van een verstopping van de bloedvaten.

5/5
"Vandaag bij Medi health care group locatie Uden geweest. Goeie ervaring! Lieve mevrouw Mari-Anne deed alle onderzoeken. Duidelijke uitleg betreft de onderzoeken en duidelijke uitleg betreft het vervolg. En gelijk al een afspraak kunnen maken voor volgend jaar."
Helma Kremer
5/5
"Deze preventieve huidanalyse en ECG werden heel snel ingepland nadat ik een vragenlijstje invulde via link instagram. Afspraak startte precies op tijd. De uitleg over het onderzoek was duidelijk en de dermatoloog was vriendelijk en rustig waardoor je je op je gemak voelt. Ik heb 1 gratis scan en 1 betaalde van verschillende moedervlekken laten opsturen. Als het goed is heb ik binnen 3 weken de uitslag.."
M Van Weerdenburg
5/5
"Er werd snel gebeld voor n afspraak en we waren snel aan de beurt. Supervriendelijk geholpen met duidelijke uitleg. Ook het gratis scannen van een moedervlek trok ons over de streep in deze dure tijd! Ik was samen met mijn zoon voor allebei n moedervlek. Ook het gratis ecg was een kans. Anders ben je afhankelijk van je huisarts , die denkt dat hij alles weet en die te vaak niet doorverwijst! Een dermatoloog is n specialist die er verstand van heeft. Voorkomen is beter als genezen.."
Louise